Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δολοφονία ο θάνατος του στρατιώτη στον Εβρο;

Η νέα νεκροψία μιλάει για ασφυξία από κακώσεις

Μυστήριο καλύπτει το θάνατο του στρατιώτη Ρωμιόπουλου Σπυρίδωνα του Τρίφωνα, 21 χρόνων, o οποίος κηδεύτηκε χτες στη Χαλκίδα, που υπηρετούσε σε μονάδα του Εβρου και βρέθηκε νεκρός την Πέμπτη το πρωί στο ύψωμα Βαμβακιές, στην περιοχή Μάνδρας του νομού Εβρου. Με βάση τα νεότερα δεδομένα, ο θάνατος του άτυχου στρατιώτη προκλήθηκε βίαια και όχι από παθολογικά αίτια, όπως είχε αποφανθεί η πρώτη νεκροψία που διενεργήθηκε από ιατροδικαστή του Πανεπιστημίου Θράκης. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ιατροδικαστικής εξέτασης που έγινε σε δεύτερο βαθμό από τους ιατροδικαστές Ε. Νόνα και Φ. Κοτσάφτη "διαπιστώθηκαν ευρήματα τα οποία συνηγορούν υπέρ του βίαιου θανάτου, συνιστάμενα σε ασφυξία που προήλθε από κακώσεις λόγω συμπίεσης του τραχήλου".

Η όλη υπόθεση προκαλεί πολλά και αναπάντητα ερωτήματα. Η αρχική ιατροδικαστική εξέταση έκανε λόγο για "οξύ πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα", προφανώς παραβλέποντας τη βίαιη συμπίεση του τραχήλου (λαιμού και σβέρκου) που ήταν και η αιτία θανάτου όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια. Η δεύτερη νεκροψία έγινε από το ΓΕΣ μεν, αλλά κατόπιν των έντονων αμφιβολιών που εξέφρασαν οι συγγενείς του στρατιώτη.

Επίσης δεν είναι τελείως καθαρές και η συνθήκες εξαφάνισης και εντοπισμού του στρατιώτη. Να σημειωθεί ότι βρέθηκε την Πέμπτη το πρωί στις 8.30, ενώ ως ώρα εξαφάνισής του αναφέρεται η 1.30 το μεσημέρι της Τετάρτης. Την ώρα δηλαδή που χάθηκαν τα ίχνη του όταν στη διάρκεια άσκησης δεν παρουσιάστηκε σε προκαθορισμένο σημείο σε απόσταση 200 περίπου μέτρων. Χρειάστηκαν δηλαδή περίπου 20 ώρες για να βρεθεί! Μάλιστα υπήρχαν και μαρτυρίες συναδέλφων του, οι οποίοι έκαναν ανάλογες κινήσεις στη διάρκεια των οποίων διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους.

Επικρατέστερη εκδοχή πλέον, και ενώ αναμένονται τα συμπεράσματα της προανάκρισης και η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, είναι αυτή της δολοφονίας, χωρίς να αποκλείεται το ατύχημα, ενώ αποκλείεται ο θάνατος να προήλθε από παθολογικά αίτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ