Κυριακή 22 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΣΟΚ
Στο προσκήνιο οι φυσικοί του διάδοχοι

Η επέτειος ενός χρόνου από το θάνατο του Α. Παπανδρέου ήταν αναμενόμενο ότι θα "γιορταζόταν" με τον τρόπο που φροντίζει να τιμά τους άξιους πολιτικούς της η άρχουσα τάξη. Και είναι αλήθεια ότι ο Α. Παπανδρέου εκπροσώπησε ικανοποιητικά και για μεγάλο διάστημα τα συμφέροντα των προυχόντων αυτού του τόπου, καθώς και των ξένων "ομογαλάκτων" τους. Δεν μπορούσε, λοιπόν, παρά η συμπεριφορά της πλουτοκρατίας απέναντι στη μνήμη του να είναι αντίστοιχη με όλων εκείνων, που, επειδή υπηρέτησαν τα συμφέροντα του "έθνους" των αστών και της ολιγαρχίας, επιχειρήθηκε να αναβαπτιστούν στη συνείδηση του λαού, κατακτώντας μια θέση στο πάνθεον των "Εθναρχών".

Είναι, δηλαδή, κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι αν υπήρχε Μέγαρο Μουσικής στην εποχή τους, θα άνοιγε τις πύλες του για να τιμήσει και τους Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου (ο Καραμανλής έπεται), όπως γίνεται σήμερα το βράδυ, όπου το Μέγαρο Μουσικής του αξιότιμου κ. Λαμπράκη φιλοξενεί - μεταξύ άλλων - τον Κ. Σημίτη,ο οποίος θα αναφερθεί στο "έργο" του προκατόχου του. Και πολύ σωστά, όπως θα δούμε εν συνεχεία, θα είναι ο Κ. Σημίτης αυτός που θα ομιλήσει. Οχι γιατί, απλά, αποτελεί τον τυπικό, αλλά τον φυσικό διάδοχο του Α. Παπανδρέου.

***

Αναμενόμενο είναι όμως και το ενδοπασοκικό σκηνικό που έχει στηθεί στο φόντο της επετείου. Η αναφορά γίνεται φυσικά για την επανέκδοση της "συζυγολογίας" και τις βαρύγδουπες σκιαμαχίες περί "αποπαπανδρεοποίησης" του ΠΑΣΟΚ. Και υποστηρίζουμε ότι ήταν αναμενόμενα και τα παραπάνω, διότι εκτός από τον Κ. Σημίτη, που αποτελεί το φυσικό "κληρονόμο" του πρώην πρωθυπουργού, αντίστοιχα φυσικός διάδοχος του "παλαιού" ΠΑΣΟΚ είναι το "νέο" ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια διάδοχη κατάσταση που επιμένει να συντηρεί, εκτός από τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα, και τα φαινόμενα μη σοβαρότητας έως ευτέλειας του δημόσιου βίου. Φαινόμενα παραπολιτικής υπονόμευσης της πολιτικής, διανθισμένα από... μετρήσεις για τις περιοδείες της Δ. Λιάνη, από... μετρήσεις για τον αριθμό των υπό σύσταση "Ιδρυμάτων Α. Παπανδρέου", από... (ανα)μετρήσεις όσων κατέχουν αρχεία του τελευταίου.

Στα πλαίσια της διάδοχης και, άρα, αναμενόμενης κατάστασης, εντάσσονται και τα φαινόμενα των "αυλών" - που με αντεστραμμένους σήμερα τους ρόλους - συνεχίζουν να επενδύουν τις προσωπικές τους αντιδικίες για τη νομή της εξουσίας, πάνω σε κάλπικες και ανύπαρκτες πολιτικές διαφορές.

***

Ας δούμε, όμως γιατί, ο αρμοδιότερος να εξάρει σήμερα το βράδυ την πολιτική πορεία του Α. Παπανδρέου είναι ο Κ. Σημίτης, γεγονός το οποίο πιστοποιεί, ταυτόχρονα, το ανυπόστατο των "διαφορών" ανάμεσα στον "εκσυγχρονιστικό" και τον "παλαιοκομματικό" χαρακτήρα των... του "πρωθυπουργικο - περιβαλλοντικού" χώρου του ΠΑΣΟΚ. Για όσους, λοιπόν, δε θυμούνται:

  • Το 1995 ο Αντρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που δήλωνε από τις Κάννες ότι "ακολουθούμε δεξιά πολιτική, αλλά ξέρουμε πού πάμε"... Μπορούν να ισχυριστούν πολλοί και στα σοβαρά ότι χωρίς αυτές τις προϋπάρχουσες ομολογημένες πρακτικές θα σκεφτόταν σήμερα ο υπουργός της Εθνικής Οικονομίας του κ. Σημίτη, ο Γ. Παπαντωνίου, να δηλώνει ότι ο φιλελευθερισμός και ό,τι ονομαζόταν Δεξιά, είναι στις μέρες μας η πραγματική "Αριστερά"!;
  • Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες απαγορεύονταν οι αυξήσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους το 1985, είχαν την υπογραφή του Α. Παπανδρέου. Σήμερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Κ. Σημίτη, ο κ. Σπράος, εισηγείται νομοθετικές επεμβάσεις για την καθήλωση των ονομαστικών αυξήσεων στους εργαζόμενους. Ασχετο;
  • Ο Α. Παπανδρέου έλεγε ότι "πάμε χέρι χέρι με τον Κλίντον". Ο Κ. Σημίτης, δηλαδή, πατά σε στέρεο και στρωμένο έδαφος όταν λέει "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ".
  • Στην προ διετίας μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών, ο Α. Παπανδρέου ήταν που τους κατηγορούσε για αντεθνική δράση μέσω τηλεοπτικών διαγγελμάτων του τύπου: "Θέσατε τέρμα στην ανταρσία"! Σήμερα, έχει φροντίσει ο Κ. Σημίτης, να σύρονται στα δικαστήρια 6.000 από τους "αντεθνικά δρώντες" αγρότες.
  • Ο θεωρητικός της κατασυκοφάντησης των απεργών στα μάτια του υπόλοιπου λαού, ήταν ο Α. Παπανδρέου με τα κηρύγματα κατά των "ρετιρέ" και των "συντεχνιών". Μόλις προχτές ο Κ. Σημίτης ζήτησε από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ να "κινητοποιηθεί" και να "συγκρουστεί" με τις "συντεχνίες" που δε συναινούν στην πολιτική του, ενώ εντελώς πρόσφατα καταφερόταν εναντίον όσων διαμαρτύρονται, αποδίδοντάς τους προθέσεις πρόκλησης "κοινωνικού εμφυλίου"!
  • Ολοι γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα σύγκλισης επί του οποίου πορεύεται ο Κ. Σημίτης, είναι έργο του προκατόχου του. Ο τελευταίος ήταν που υπερψήφισε το Μάαστριχτ. Ο διάδοχός του είναι που υπερψήφισε το "Σύμφωνο Σταθερότητας" και τη Σένγκεν και έχει αναγορεύσει το Μάαστριχτ σε "οικονομικό Σύνταγμα της χώρας".
  • Ο Α. Παπανδρέου ήταν που ανταποκρινόμενος στη "Νέα Τάξη" της αμερικανοποίησης του Αιγαίου προχωρούσε στην άρση του "βέτο" για την τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας. Ο διάδοχός του συνεχίζει στις ρότες του αμερικανόπνευστου ελληνο-τουρκικού "διαλόγου".
  • Είναι δύσκολο να δει κανείς την αρμονική διασύνδεση της πολιτικής των παλιών και νέων "τζακιών" και της πολιτικής που έμεινε γνωστή ως "κοινωνικοποίηση των χρεών - ιδιωτικοποίηση τω κερδών", με τη σημερινή πολιτική των κοινών συσκέψεων κυβέρνησης - Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Λάτση, Κοπελούζου και την πολιτική του ξεπουλήματος του δημόσιου τομέα;
  • Ο Α. Παπανδρέου ήταν που από το "έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις" που... έμειναν, πέρασε στα εμπάργκο κατά της Σερβίας και στα "ναι" υπέρ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Βοσνίας. Ο συνεχιστής του δηλώνει άξιος "μπουκαδόρος" και βαστάζων των πολυεθνικών στην Αλβανία.
  • Ο ηγεμονισμός και η αλαζονεία τού "εσείς δε δικαιούστε να ομιλείτε", και των παπανδρεϊκών ρήσεων του τύπου "τέρμα η ασυλία στο ΚΚΕ" (!), σήμερα έχει "εκσυγχρονιστεί" με τις αντι- ΚΚΕ επιθέσεις του Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και τις δηλώσεις του τύπου: μην ασκείτε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί... δυσκολεύετε το έργο του, εντός και εκτός συνόρων...
  • Οσο βέβαια για τη "βιομηχανία" καταδικαστικών αποφάσεων κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων που επί εποχής Παπανδρέου μετέτρεψαν σε έμβλημα "τυφλής" εφαρμογής του "νόμου" Θέμελη, τώρα πια "εκσυγχρονίστηκε" και αυτή, ανασύροντας χουντικές διατάξεις κατά των συγκεντρώσεων!

***

Ο κατάλογος είναι μικρός, αλλά ενδεικτικός ώστε να μπορούμε να σημειώσουμε για μια ακόμα φορά: Ο Κ. Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ "του" με την πολιτική του, είναι ο φυσικός διάδοχος του ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου και του ίδιου του Α. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ