Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζουν τη Συνθήκη Σένγκεν

Με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ταύρου εκφράζει την αντίθεσή του σχετικά με τη Συνθήκη Σένγκεν και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την επικύρωσή της καθιστώντας την ανενεργό.

Στο πρακτικό της Τετάρτης 18 Ιούνη 1997 και τη σχετική απόφαση αριθμ. 82 αναφέρονται τα εξής:

"Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα. Θεωρεί ότι η Συνθήκη Σένγκεν που πρόσφατα επικυρώθηκε από τη Βουλή είναι μια συνθήκη που μέσα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και παραβιάζει ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας μας. Ιδιαίτερα οι πλευρές της Συνθήκης Σένγκεν που αναφέρονται:

- Στην κατάργηση της συνταγματικής αρχής του τεκμηρίου της αθωότητας και στη θέση του μπαίνει το τεκμήριο της ενοχής, αφού προβλέπεται ότι στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν εισάγονται στοιχεία πολιτών για δήθεν παράξενες πράξεις, για τις οποίες υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, και προβλέπεται στη βάση αυτών των στοιχείων η μυστική διακριτική παρακολούθηση αυτών των ατόμων.

- Διαχωρίζονται οι πολίτες σε ύποπτους και μη ύποπτους και σ' ένα δεύτερο στάδιο προβλέπεται ο διαχωρισμός σε πολίτες εντός του χώρου Σένγκεν και εκτός αυτού. Ειδικότερα για τους πολίτες εκτός Σένγκεν οι διατάξεις είναι ακόμα πιο αυστηρές, αφού αρκούν οι αποχρώσες ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις ώστε να απαγορευτεί η είσοδός τους στις συμβαλλόμενες χώρες της Συμφωνίας Σένγκεν.

- Καταργείται στην ουσία το δικαίωμα και η συνταγματική υποχρέωση μιας χώρας να παρέχει άσυλο σε αγωνιζόμενους για την ελευθερία πολίτες τρίτων χωρών, και αυτό γιατί προβλέπεται ότι αν δε χορηγήθηκε σε κάποιον άσυλο από μια χώρα του συστήματος Σένγκεν, αυτός δεν μπορεί να το ζητήσει από άλλη χώρα που εφαρμόζεται η συμφωνία.

- Γίνεται θεσμός το φακέλωμα και μάλιστα το ηλεκτρονικό, σε πανευρωπαϊκή έκταση, των πολιτών και κυρίως των συνδικαλιστών, των απεργών, αυτών που γενικά δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές και δημοκρατικές οργανώσεις, όσων αγωνίζονται για ελευθερία, δημοκρατικά δικαιώματα κ.ά.

- Τέλος νομιμοποιείται η διακριτική παρακολούθηση και η επέμβαση της Αστυνομίας ή των Αστυνομιών των συμβαλλόμενων χωρών στο έδαφος άλλης χώρας πέρα από της δικής τους.

Πιστεύει ότι υποχρέωση τόσο του ΔΣ όσο και των άλλων κοινωνικών φορέων είναι να αντιδράσουν και να ακυρώσουν στην πράξη της την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, ιδιαίτερα στα σημεία που αναφέρονται παραπάνω και που είναι τα πιο ουσιαστικά".

Επίσης, το ΔΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς του δήμου ενάντια στην εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στη χώρα μας.

  • Ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων με ομόφωνη προχτεσινή απόφαση του ΔΣ καταδικάζει την κύρωση στη Βουλή της Συνθήκης Σένγκεν. Αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε:

"Η εφαρμογή αυτής της συνθήκης καθώς και ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 2472/97, που νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και άλλες διεθνείς συμβάσεις, επικυρωμένες και δεσμευτικές για τη χώρα μας, οι οποίες εκτός των άλλων απαγορεύουν τη συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών για τους πολίτες. Καταργούν το απόρρητο του ιδιωτικού βίου, περιορίζουν τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών".

Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι η "Σένγκεν και ο νόμος 2472/97 αποτελούν την πιο επικίνδυνη και διεστραμμένη νομοθετική επινόηση στον αιώνα μας", και κλείνει με την κατηγορηματική δήλωση ότι:

"Τα ιδανικά μας δε συμβιβάζονται με το χαφιεδισμό και το φακέλωμα. Θα αντισταθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο σ' αυτές τις επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, της κυβέρνησης και όσων επιβουλεύονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Ο αγώνας μας δεν τελείωσε, τώρα αρχίζει".

  • Το Παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ απευθύνει κάλεσμα για αγώνα, προς τα μέλη του, "ώστε να μην εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό ευρω-φακέλωμα που περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών". Στην ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης ότι "με την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) τόσο του Ν.2472/97 όσο και της Συμφωνίας Σένγκεν παραβιάζεται και γίνεται κουρελόχαρτο το Ελληνικό Σύνταγμα του 1975".
  • Πικετοφορία ενάντια στη Συμφωνία Σένγκεν διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 26 Ιούνη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ από το Αγαλμα του Βενιζέλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ