Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΣΤΗΛΟ: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,ήρθε η ώρα να μάθουμε τι συμβαίνει. Αυτό που μας έλειπε ήταν τελικά ένα "τρίτο μάτι". Οχι ένα οποιοδήποτε μάτι, αλλά αυτό του κυρίου Φρίντμαν, προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του κοινοτικού οργάνου που εποπτεύει τη σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων στις χώρες - μέλη. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με τον κ. Φρίντμαν και μετά τη συνάντηση δήλωσε: "Θέλουμε πραγματικά να ξέρουμε και από ένα τρίτο μάτι τι συμβαίνει στη χώρα"!

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ δήλωσε ότι είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη "χρήση εκ μέρους της Ελλάδας των Διαρθρωτικών Ταμείων". Διπλωματική δήλωση, αφού δε διευκρινίζει αν η ικανοποίηση προέρχεται από την "απορροφητικότητα" των κονδυλίων ή από τη σωστή διαχείρισή τους. Μόλις χτες πάντως έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα έχασε από τα Διαρθρωτικά Ταμεία 11 δισεκατομμύρια, που προορίζονταν για τις σχολικές βιβλιοθήκες, ενώ εξαιτίας της κακής διαχείρισης που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ένα μεγάλο ποσό παραμένει δεσμευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά τα άλλα "ικανοποιημένος" ο κ. Φρίντμαν...

ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ δε στέγνωσε ακόμη στη συμφωνία μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της διοίκησης της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας για τη μη ανατίμηση των αποθεμάτων χρυσού. Γνώριζαν όλοι ότι τελικά η ανατίμηση που επιθυμούσε ο κ. Κολ δε θα γινόταν, αφού η Μπούντεσμπανκ είχε εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση. Μετά όμως τη Σύνοδο του Αμστερνταμ, όπου ο Χ. Κολ επέβαλε το "Σύμφωνο Σταθερότητας", έπαψε να υπάρχει λόγος να είναι τόσο αυστηροί οι Γερμανοί με τον εαυτό τους. Ετσι ανακοίνωσαν ότι κατόπιν συμφωνίας η ανατίμηση του χρυσού θα γίνει και η Γερμανία, μ' αυτή την αλχημεία, θα ικανοποιήσει το κριτήριο του δημοσίου ελλείμματος. Αυτά είναι τα προνόμια για όσους έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι.

Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ θέση του δολαρίου απειλείται από το ΕΥΡΩ, δήλωσε χτες ο Χανς Γιούργκεν Κρουπ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την ηγεμονία του δολαρίου να απειλείται από το ΕΥΡΩ", σημείωσε ο Κρουπ στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Κίελο. "Είναι εύλογοι οι αμερικανικοί φόβοι", πρόσθεσε ο Γερμανός τραπεζίτης. Πάντως τέτοιος φόβος δε φάνηκε στη συνάντηση του "G7", όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος κάθε άλλο παρά ανήσυχος ήταν για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος (ΕΥΡΩ) "όποιο και εάν είναι το τίμημα, όποιες και εάν είναι οι προϋποθέσεις" δεν αποτελούν επιθυμία της γαλλικής κυβέρνησης, μολονότι παραμένει ως "προτεραιότητά της" η υλοποίηση ενός κοινού νομίσματος και το χρονοδιάγραμμά της, δήλωσε προχτές ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν. Κατάλαβε κανείς; ΔΥΣΚΟΛΟΙ καιροί για σοσιαλιστές. Πριν απ' τις εκλογές υπόσχονται ότι δε θα εφαρμόσουν τα κριτήρια της "σύγκλισης", κερδίζουν τις εκλογές και στη συνέχεια πηγαίνουν στο Αμστερνταμ, όπου ψηφίζουν υπέρ της αυστηρής τήρησης όλων των κριτηρίων, επιστρέφοντας όμως στη Γαλλία λένε... "άλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε". Τι τα ήθελε όμως τόσα λόγια ο κ. Βεντρίν; Θα μπορούσε να πει ότι "πριν τις εκλογές εκφράζαμε το επιθυμητό, τώρα στην κυβέρνηση υλοποιούμε το εφικτό". Παλιά και δοκιμασμένη "σοσιαλιστική" συνταγή, από την ελληνική εμπειρία του '81.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ανακοινώθηκε χτες το βράδυ στη Φραγκφούρτη μεταξύ της εταιρίας "Φολκσβάγκεν" και του Συνδικάτου Μετάλλου. Η συμφωνία προβλέπει για τους 90.000 εργαζομένους της "Φολκσβάγκεν" στη Δυτική Γερμανία μισθολογική αύξηση κατά 1,5% από την 1η Αυγούστου και κατά 2,5% ακόμη από τον Αύγουστο του 1998. Με βάση τη συμφωνία αυτή, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα - αν το επιθυμούν - να απασχολούνται μερικώς από τα 55 έως τα 57,5 χρόνια τους και να εισπράττουν το 85% των καθαρών αποδοχών τους. Από τα 57,5 και έως τα 60 θα συνεχίσουν να πληρώνονται με το 85% του μισθού τους χωρίς να δουλεύουν και στη συνέχεια θα αποσύρονται οριστικά. Τα επιδόματα για την εργασία το Σάββατο θα παραμείνουν, αλλά η "Φολκσβάγκεν" θα δικαιούται να εισάγει σαββατιάτικες βάρδιες στο κανονικό εργασιακό πρόγραμμα. Μήπως έτσι θα γίνεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ