Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Α' ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Φιλόδοξη προσπάθεια

Θα πραγματοποιηθεί από 1η έως 15 του Ιούλη στην Καλαμαριά

Μια νέα, φιλόδοξη προσπάθεια, αποτελεί η πραγματοποίηση του Α Διαβαλκανικού Συμποσίου Εικαστικής Δημιουργίας, ζωγραφική - γλυπτική - χαρακτική,που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη '97 και το Δήμο Καλαμαριάς.Από την 1η και μέχρι τις 15 Ιουλίου, στο Ευρωπαϊκό - Βαλκανικό Κέντρο Νεολαίας (πρώην Ρεμέτζο Παλάς), καλλιτέχνες από τις βαλκανικές χώρες, θα δημιουργήσουν τη δική τους, ξεχωριστή "γέφυρα" ειρήνης.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύα Μελά "Η περιοχή των Βαλκανίων, αντί να μαστίζεται από πολέμους, μπορεί να δώσει ένα στίγμα δημιουργικότητας και επικοινωνίας μέσω της τέχνης. Η τέχνη, είναι μια διαδικασία έκφρασης που δε γνωρίζει σύνορα".

"Το "Α Διαβαλκανικό Συμπόσιο" φιλοδοξούμε να γίνει ένας θεσμός, όπου καλλιτέχνες των Βαλκανίων θα συνευρίσκονται, θα δουλεύουν μαζί, θα αλληλογνωρίζονται και μέσα από αυτό το θεσμό, θα συμβάλλουν από κοινού στην ανάπτυξη της τέχνης της περιοχής. Ελπίζουμε ότι την προσπάθειά μας, θα "αγκαλιάσουν" και άλλοι δήμοι της χώρας μας. Το Α Διαβαλκανικό Συμπόσιο, φιλοδοξούμε να καθιερωθεί ως ετήσιος, ή διετής θεσμός".

Εχουν κληθεί όλες οι βαλκανικές χώρες και έχουν ανταποκριθεί η Αλβανία(Βλαντιμίρ Γκρόσα, Μιμόζα Αράπι), η Βουλγαρία (Ιρένε Παρασκεύοβα, Στ. Χριστόφ Γκραντσάροφ), η Νέα Γιουγκοσλαβία (Βλαντιμίρ Καράμοβιτς, Ζοράν Τοντόβικ), η Τουρκία (Εμίρ Μπαϊρί, Κεμίλ Εργκούν), το FYROM (Ζοράν Τζακιμόφσκι, Τζορτάνα Νταούτοφσκα), η Ρουμανία (Ρ. Μαρσέλ Μοράρου, Ντ. Πάσιμα), η Κροατία (Ντόρντε Τζάντρικ, Μπράνκο Λέπεν). Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν, μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω του ΕΕΤΕ και επιλογή από την "Επιτροπή Κρίσεων" του Επιμελητηρίου, οι Μαρία Σεβαστάκη, Κώστας Ζούρλας,η ομάδα "Ελασμα" (Μάνια Ζιώγα, Νικόλας Μπλιάτκας, Μάκης Καραντινός, Σταύρος Παναγιωτάκης) και η Δήμητρα Κουμαντάκη.Οργανωτική συντονίστρια του συμποσίου, ορίστηκε η ζωγράφος Βούλα Κερεκλίδου.

Οι καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν από το δήμο Καλαμαριάς και κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους της Βορείου Ελλάδας (Βεργίνα, Δίον κ.ά.). Ακόμη, έχει προγραμματιστεί εναρκτήρια εκδήλωση την πρώτη μέρα του Συμποσίου, στο Ρεμέτζο Παλάς. Επίσης στις 9 Ιουλίου (6μ.μ.), θα γίνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα "Προβλήματα εικαστικής δημιουργίας στις βαλκανικές χώρες".Μετά το τέλος του Συμποσίου (15/7 έως 30/7), στον ίδιο χώρο, θα εκτεθούν τα έργα που δημιουργήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ