Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρεκόρ ... διαλόγου

Ρεκόρ συναντήσεων με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς "έσπασαν" το 1996 οι συνταξιούχοι.

Το μόνο που αποκόμισαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν τα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), το κόστος των οποίων για το 1996 μεταφέρθηκε στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ομως κι αυτά τα επιπλέον χρήματα είναι αποτέλεσμα των αγώνων των συνταξιούχων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνταξιούχων, που συγκροτήθηκε τον Απρίλη του 1994 και εκπροσωπεί 1.300.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, του Δημόσιου και των Τραπεζών, έχει οργανώσει μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.

Η ΣΕΑ υπήρξε - πέρα από επιμέρους ενστάσεις - ο οργανωτής μεγάλων συγκεντρώσεων. Εγιναν έξι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων η μία ήταν πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 23.5.1996.

Μετά τη συγκέντρωση στην Αθήνα και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, έκαναν κατάληψη στο υπουργείο, επειδή οι υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Αλ. Παπαδόπουλος αρνήθηκαν να πάνε στο υπουργείο για να συναντηθούν μαζί τους. Ακόμη, είχε προγραμματιστεί για τις 10.12.1996 πανελλαδικό συλλαλητήριο, το οποίο μετατράπηκε σε περιφερειακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών. Οι συνταξιούχοι έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι σέβονται τους αγώνες των άλλων κοινωνικών ομάδων. Μετά τη συγκέντρωση που έγινε στην Αθήνα, ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.Μάλιστα, ο πρωθυπουργός για να τους δεχτεί διέκοψε το Υπουργικό Συμβούλιο. Κι αυτή τη φορά, όμως, ο θησαυρός ήταν άνθρακες. Ο πρωθυπουργός είδε με συμπάθεια τα αιτήματά τους και τους παρέπεμψε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Οι συνταξιούχοι συναντήθηκαν άλλες δύο φορές με τον Κ. Σημίτη (13.3.1996 και 24.5.1996). Ακόμη συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο,τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,καθώς με αρχηγούς κομμάτων. Είδαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,τον αρχηγό της ΝΔ Μ. Εβερτ,τον αρχηγό της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά,τον αρχηγό του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλο) και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα.

Είχαν πολλές συναντήσεις και με υπουργούς "πρώτης γραμμής". Συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο και τελευταία - στις 11.12.1996 - με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος τους ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τους δώσει ούτε ένα ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Ακόμη, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ