Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Εκτελούν" τη ΣΟΦΤΕΞ!

Η υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες ότι το Σεπτέμβρη ξεκινά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και του "λουκέτου" σ' αυτό το διάστημα! Μαζική και μαχητική η χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων

Τη δογματική εμμονή της κυβέρνησης στο να προχωρήσει στο ξεπούλημα ή ακόμα και στη διάλυση της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, της ΣΟΦΤΕΞ,επιβεβαίωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,σε συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της μαζικής, μαχητικής κινητοποίησης των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, με το σύνθημα: "Η ΣΟΦΤΕΞ δεν είναι για τον Λαμπράκη".

Η υφυπουργός ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές ότι τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ. Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να κλείσει η εταιρία και μετά να ξεπουληθεί, λέγοντας ότι θα κάνει... προσπάθειες για να υλοποιηθεί η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της εταιρίας από τις τράπεζες, έτσι ώστε να λειτουργήσει μέχρι την ιδιωτικοποίηση!

Να σημειώσουμε ότι η εταιρία - αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση - οδηγήθηκε εντέχνως από τις τράπεζες σε οικονομικό αδιέξοδο, αδυνατώντας να αγοράσει πρώτες ύλες, για να λειτουργήσει και να πληρώσει τους εργαζόμενους, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι μισθοί Δεκέμβρη. Στις 24 Δεκέμβρη υπήρξε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, για να παγώσουν τα χρέη της επιχείρησης για ένα χρόνο και να δανειοδοτηθεί με 2 δισ. δραχμές. Ωστόσο, ούτε αυτή η συμφωνία υλοποιείται!Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του σωματείου, Γ. Ιμπρης,σημείωσε πως η υλοποίηση της συμφωνίας θα δώσει λύση για κάποιο διάστημα και επισήμανε ότι "όλες αυτές οι ιστορίες είναι μεθοδεύσεις από κάποια κέντρα που θέλουν την εταιρία απαξιωμένη, ώστε να μην πουληθεί στο τίμημα που αξίζει και με τους εργαζόμενους στις δουλιές τους".

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, τόνισε: "Από τη συνάντηση φάνηκε καθαρά ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκτελέσει τη ΣΟΦΤΕΞ. Στόχος, είπε η υφυπουργός, είναι η ιδιωτικοποίηση και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες απέναντι στους εργαζόμενους και όλο το λαό, διότι οδηγεί στο ξεπούλημα έναν κολοσσό. Βεβαίως, ευθύνες υπάρχουν και σε ορισμένους συνδικαλιστές που συναινούν σε αυτή τη λογική και μάλιστα προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη αυτή στους εργαζόμενους. Είναι σίγουρο ότι μια τέτοια προοπτική θα βρει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους στο σύνολό τους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους, για να παραμείνει η εταιρία στο δημόσιο και να σταματήσει η δρομολόγηση του ξεπουλήματός της στα μεγάλα συμφέροντα που καραδοκούν στη γωνία, για να την υφαρπάξουν".

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη στάση εργασίας που είχε κηρύξει το σωματείο της Αθήνας. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι στο Καλλιμάρμαρο και από κει βροντοφωνάζοντας συνθήματα, όπως "τη ΣΟΦΤΕΞ δε θα κλείσουν για να την ξεπουλήσουν" και "κάτω τα χέρια απ' τη ΣΟΦΤΕΞ", κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος,εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ και αντιπροσωπεία του σωματείου της Δράμας.

  • Με ανακοίνωσή τους, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι Γυναικών, Αγ. Βαρβάρας - Αιγάλεω - Χαιδαρίου,συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ και εκφράζουν την αντίθεσή τους, στο ξεπούλημα της επιχείρησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ