Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Δεοντολογία" ενημερωτικών εκπομπών

Προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ "οδεύουν" οι κώδικες δεοντολογίας ενημερωτικών εκπομπών των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, χτες, ενέκρινε τους κώδικες, οι οποίοι στο άμεσο μέλλον, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, θα γίνουν νόμος του κράτους. Στα άρθρα των κωδίκων περιλαμβάνονται διατάξεις που αναφέρονται μεταξύ άλλων στους γενικούς κανόνες δεοντολογίας, στους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν τα δελτία ειδήσεων, στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, στην προστασία των ανηλίκων και στις υποχρεώσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Περιλαμβάνονται επίσης, προστατευτικές διατάξεις για τους δημοσιογράφους και κανόνες που πρέπει να διέπουν τις ενημερωτικές εκπομπές την περίοδο "εθνικών κρίσεων". Να σημειώσουμε ότι ανάλογοι κώδικες είχαν εκδοθεί από την ίδρυση του πρώτου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με πρόεδρο τον Πρόδρομο Δαγτόγλου. Τότε το ΕΣΡ είχε συντάξει κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κώδικες προγραμμάτων και κώδικες διαφήμισης.

Οι κώδικες δεοντολογίας των ενημερωτικών εκπομπών, από τη στιγμή που θα γίνουν νόμος του κράτους, θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Την ευθύνη για την εποπτεία θα την έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ υπεύθυνοι "ενώπιον" του ΕΣΡ, θα είναι οι ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Στους γενικούς κανόνες δεοντολογίας προβλέπεται ότι οι ενημερωτικές εκπομπές, "οφείλουν να υπηρετούν εμπράκτως την αρχή παρουσίασης διαφορετικών απόψεων σε συνθήκες ισότητας".Στο άρθρο που αφορά στα δελτία ειδήσεων, ορίζεται ότι θα πρέπει να συντάσσονται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ότι απαγορεύεται η δραματοποιημένη αναπαράσταση της είδησης.Στο άρθρο της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται η παρέμβαση σε προσωπικό πένθος ή πόνο καθώς και η προβολή εικόνων που "επιτείνουν τον πόνο των απεικονιζομένων προσώπων ή ατόμων του στενού περιβάλλοντός τους". Επίσης, ότι οι κατηγορούμενοι δε θα πρέπει ν' αναφέρονται ως ένοχοι πριν την έκδοση των αποφάσεων των δικαστηρίων. Για την προστασία των ανηλίκων ορίζεται μεταξύ άλλων, ότι δε χρησιμοποιείται εικόνα, ούτε αναφέρεται το όνομα ή γίνεται με άλλο τρόπο "σαφής η ταυτότητα ανηλίκων που είναι θύματα, μάρτυρες ή κατηγορούμενοι εγκλημάτων".

Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, το ΕΣΡ μετά από καταγγελίες της ΕΠΟΕ (Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων) θ' ασχοληθεί με το θέμα της μη καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων. Για το λόγο αυτό έχουν προσκληθεί οι εκπρόσωποι 21 τηλεοπτικών σταθμών, η πλειοψηφία των οποίων είναι επαρχιακοί. Μεταξύ αυτών είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί: "Κόσμος" TV Θεσσαλονίκης, "Αργώ" TV Καλαμαριάς, "Αστρα" TV Θεσσαλονίκης, TV "Magic" Πειραιά, "High Channel", "Τ.R.T." Βόλου, "Σητεία" TV Κρήτης, "Σταρ" TV Καλαμάτας και "Πάουερ" TV Θεσσαλονίκης. Θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος του "Τζούνιορ" TV, αφού σύμφωνα με άλλη καταγγελία της ΕΠΟΕ και αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός δεν αποδίδει τα πνευματικά δικαιώματα.

Το θέμα της εκπομπής του Ανδρέα Μικρούτσικου "Επιτέλους μαζί" θα συζητηθεί τη μεθεπόμενη βδομάδα. Ηδη τα μέλη του ΕΣΡ έχουν δει την κασέτα της επίμαχης εκπομπής και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι υπεύθυνοι του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ