Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πρόστιμα σε 12 ακόμα ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες εισηγμένων εταιριών επέβαλλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επειδή διαπιστώθηκε ότι αποκόμισαν δισεκατομμύρια δραχμές ρευστοποιώντας ή και αγοράζοντας σημαντικά πακέτα μετοχών των εταιριών τους, χωρίς να ενημερώσουν (όπως όφειλαν) τις χρηματιστηριακές αρχές. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στους Σ. Σιγάλα (της ομώνυμης κατασκευαστικής) 14,9 εκατ. δρχ., Γ. Σωτηρίου ("ΑΕ Χαλυβδοφύλλων") 4,6 εκατ. δρχ., Μ. Σβώλη ("Τεχνική Ολυμπιακή") 12,3 εκατ. δρχ., Δ. Βοϊλίν - Λιάμπεη (ΕΤΜΑ) 2,2 εκατ. δρχ., Δ. Οικονομίδη (ECON) 16,4 εκατ. δρχ., Μ. Πολίτη ("Γνώμων") 13,1 εκατ. δρχ., Γ. και Κ. Σαράντη (της ομώνυμης εταιρίας καλλυντικών) από 15,8 εκατ. δρχ., Γ. Δ. και Μ. Τραυλό (της ομώνυμης κατασκευαστικής) από 12,9 εκατ. δρχ. και Ν. Κάμπα (ΓΕΚ) 13 εκατ. δρχ. Η ίδια η Επιτροπή χαρακτηρίζει τα πρόστιμα επιεική, με το σκεπτικό ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του ΠΔ 51/92.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Επένδυση περίπου 10 δισ. δρχ. και με παραχώρηση εκμετάλλευσης για 25 χρόνια πραγματοποιούν στη Μολδαβία δυο ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, η "Ελληνική Τεχνοδομική" και η "Αβαξ", σε συνεργασία με δυο ελληνικές εταιρίες συμβούλων. Το έργο αφορά τη μελέτη, κατασκευή και εκμετάλλευση του τερματικού λιμενικού σταθμού και των αποθηκών υγρών καυσίμων στην περιοχή GIURGIULESTI της Μολδαβίας στον ποταμό Δούναβη και θα χρηματοδοτηθεί κατά 33% από ίδια κεφάλαια, κατά 42% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ERBD) και κατά 25% από τις τράπεζες Εθνική, Εμπορική και Γενική.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ: Διευκολύνσεις για τους πελάτες της που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πρόσφατες θεομηνίες, ανακοίνωσε η Εμπορική Τράπεζα. Σχετικές οδηγίες δόθηκαν στα κατά τόπους καταστήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στις συναλλαγές λόγω των ζημιών(παράταση χρηματοδοτήσεων, αναστολή αναγκαστικών μέτρων κτλ).

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Σε δυο επιμέρους στόχους θα πρέπει να κινηθούν οι ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο διεθνοποιημένο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τ. Γιαννίτση, που μίλησε σε ιστορικό συνέδριο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με θέμα: "Σύγχρονη Τραπεζική στα Βαλκάνια - Ο ρόλος του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου, 19ος και 20ος αιώνας". Ο πρώτος στόχος είναι να αυξήσουν τις ικανότητές τους, ώστε να κερδίσουν από το διευρυνόμενο δυναμισμό της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και ο δεύτερος να στηρίξουν την ένταση του ανταγωνισμού στην εγχώρια τραπεζική αγορά και εθνική οικονομία γενικότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ