Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ
Επάγγελμα επικίνδυνο και κακοπληρωμένο

Παίζουν τη ζωή τους "κορόνα - γράμματα" για 130.000 δρχ. το μήνα! Μέχρι το ΣτΕ προσέφυγαν οι εργοδότες, για να μην εφαρμόσουν ούτε καν την κλαδική σύμβαση

Για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που αφορούν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, αφού πολλές φορές - όπως τόνισαν - έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο, ενημέρωσαν χτες τους δημοσιογράφους εκπρόσωποι σωματείων σεκιούριτι της "Γκρουπ 4" και της "Βάκεχατ", κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι συνδικαλιστές προχώρησαν σε μια σειρά αποκαλυπτικές καταγγελίες, που έχουν να κάνουν με την έλλειψη εκπαίδευσής τους και μέτρων ασφαλείας, τις εξευτελιστικές αποδοχές τους, αλλά και την τρομοκρατία που τους ασκείται στους χώρους δουλιάς.

Ενδεικτικά και αποδεικτικά των καταγγελιών τους είναι και τα παρακάτω στοιχεία: Τα τελευταία 11 χρόνια, εργαζόμενοι σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας δέχτηκαν 30 επιθέσεις και θρήνησαν τρεις νεκρούς συναδέλφους τους.Ενας ακόμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, κινδυνεύοντας να μείνει ανάπηρος! Ακόμα, δυο εργαζόμενοι κρατήθηκαν όμηροι, τέσσερις υπέστησαν ξυλοδαρμό και αμέτρητοι τραυματίστηκαν! Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της εταιρίας "Γκρουπ 4", που άλλαξε πόστα σε τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, μειώνοντας τις αποδοχές τους κατά 50 - 60.000 δραχμές μηνιαίως!

Καταγγέλθηκε ακόμα ότι οι εργοδότες, αν και επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για τις προσλήψεις που πραγματοποιούν, προχωρούν συχνά - πυκνά σε αυθαίρετες απολύσεις. Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο αμέσως μετά τις απολύσεις να προσλαμβάνουν άλλους εργαζόμενους, λέγοντας ότι ξαφνικά τους ανατέθηκαν νέες φυλάξεις.

Θα περίμενε κανείς ότι ένα τόσο επικίνδυνο επάγγελμα θα αμειβόταν ανάλογα. Ομως, οι εργαζόμενοι αυτοί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για 130.000 δραχμές το μήνα μεικτά! Οι σεκιούριτι αμείβονται με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με την κλαδική σύμβαση παροχής υπηρεσιών. Οι εργοδότες, όχι μόνο αρνούνται να εφαρμόσουν αυτή τη σύμβαση, αλλά προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία κηρύχτηκε υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση για όλες τις επιχειρήσεις!

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι ζητούν επίμονα να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση, να παρθούν μέτρα ασφαλείας, να εκπαιδεύονται πριν αναλάβουν υπηρεσία (σήμερα παρακολουθούν μόνο ένα σεμινάριο καλής συμπεριφοράς). Επίσης, να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και το οποίο να προσδιορίζει τα όριο των αρμοδιοτήτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ