Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεξόρμηση για την κοινωνική ασφάλιση

Πλατιά σύσκεψη της ΤΕ Αθήνας της ΕΣΑΚ ενόψει της επίθεσης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό

Σε πανεξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων για την επίθεση που ετοιμάζεται ενάντια στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και με στόχο την αγωνιστική τους συστράτευση, προχωρούν οι ΕΣΑΚίτικες δυνάμεις, όπως αποφασίστηκε σε προχτεσινοβραδινή σύσκεψη της Τοπικής Επιτροπής Αθήνας της ΕΣΑΚ.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,παίρνοντας στην αρχή το λόγο, επισήμανε ότι "σήμερα κυβέρνηση και άρχουσα τάξη βάλλουν κατά του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Αναφέρονται στα κακώς κείμενα, όχι για να τα βελτιώσουν, αλλά για να περάσουν τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια". Ανέφερε ότι υπεύθυνη για τα προβλήματα είναι η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, με την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή από τους εργοδότες, την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής από το κράτος με επιβάρυνση των Ταμείων. Επίσης, ότι σοβαρό πλήγμα στα Ταμεία φέρει η επέκταση της "μαύρης εργασίας" αλλοδαπών, αλλά και η εξάπλωση της μερικής απασχόλησης. "Μόνο για το ΙΚΑ - είπε - από το 1950 ως σήμερα εκτιμάται στα 5 τρισ. δραχμές ότι ανήλθε η καταλήστευση των πόρων του". Υπογράμμισε πως η νέα επίθεση έχει ξεκινήσει με το διαβόητο νόμο για την ανεργία, όπου απαλλάσσονται οι εργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Τόνισε δε ότι προωθείται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων μέσω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, η κατάργηση του θεσμού των "βαρέων και ανθυγιεινών", η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και η μείωση ή κατάργηση των εργοδοτικών.

"Απάτη", χαρακτήρισε ο Γ. Σκιαδιώτης τον "κοινωνικό διάλογο" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως "εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε αυτόν". Επισήμανε ότι "πρέπει να αποκαλύψουμε το ρόλο των συνδικαλιστών που ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στο διάλογο, σπείροντας αυταπάτες και ουσιαστικά στηρίζοντας τα κυβερνητικά σχέδια". Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για: Δημόσια και σύγχρονη Κοινωνική Ασφάλιση. Απόρριψη της μερικής απασχόλησης. Κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών των εργοδοτών. Απόρριψη των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης". Εφαρμογή τριμερούς χρηματοδότησης. Η πλειοψηφία στις διοικήσεις των Ταμείων να περάσει στους εργαζόμενους. Μείωση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση κλπ.

Στην ανάγκη ενημέρωσης και ενεργοποίησης των εργαζομένων αναφέρθηκαν όλοι οι συνδικαλιστές, που πήραν στη συνέχεια το λόγο και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, μοιράζοντας ανακοινώσεις. Να ρίξουν το βάρος στα σωματεία που συμμετέχουν, ώστε να γίνουν γενικές συνελεύσεις και να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Με αφορμή τις τελευταίες αυθαίρετες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και την ψήφιση της διάταξης για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,με ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται έντονα τόσο γι' αυτό, όσο και για τα κυοφορούμενα σενάρια σχετικά με το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης.

Το ΕΚΛ ζητά: Την κατοχύρωση του δημόσιου, κοινωνικού, καθολικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Την τριμερή χρηματοδότησή της. Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ή το 80% του εν ενεργεία μισθωτού. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών διατάξεων. Αμεση ρύθμιση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακή εξόφλησή τους από το κράτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταληστεύονται με την ανοχή των κυβερνήσεων (2005-09-09 00:00:00.0)
«Οργανωμένη επίθεση για βάρβαρο ασφαλιστικό σύστημα» (2002-03-27 00:00:00.0)
Η κοινωνική ασφάλιση στο απόσπασμα (2000-06-18 00:00:00.0)
Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο (2000-03-19 00:00:00.0)
Στον Προκρούστη του "κοινωνικού διαλόγου" (1997-07-10 00:00:00.0)
Πανστρατιά για την ασφάλιση (1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ