Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Οι καθαρές αποδοχές με το νέο "πτωχολόγιο"

Τι κρατήσεις προβλέπονται για τα ασφαλιστικά ταμεία και τι προκαταβολές φόρου

Ιδιαίτερη θα είναι η έκπληξη όσων πίστεψαν τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί σημαντικών αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το νέο μισθολόγιο, που εύστοχα χαρακτηρίστηκε από τους συνδικαλιστές σαν "πτωχολόγιο". Αν συνυπολογίσει κάποιος δημόσιος υπάλληλος το σύνολο των αποδοχών του, όπως είχε διαμορφωθεί στις 31 του προηγούμενου Δεκέμβρη, τότε εύκολα θα διαπιστώσει πως ο νέος του μισθός, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι τέτοιος που δεν καλύπτει αντίστοιχη αγοραστική δύναμη με το μισθό του 1996.

Ο "Ρ", στα πλαίσια της ενημέρωσης των αναγνωστών του, επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει πώς θα διαμορφωθούν οι καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το μισθολόγιο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο που θα υπολογιστούν οι διάφορες κρατήσεις επί των μεικτών αποδοχών.

Εισαγωγικά πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

1) Οι πίνακες που παραθέτουμε αφορούν τους δημόσιους υπάλληλους στο σύνολό τους.Από αυτή την άποψη δεν έχουν απόλυτη εφαρμογή για κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που στις αποδοχές τους συμπεριλαμβάνονται κάποια συμπληρωματικά επιδόματα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα οι καθηγητές και οι δάσκαλοι (ισχύει επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης), το νοσηλευτικό προσωπικό (ειδικό επίδομα), το προσωπικό των ΟΤΑ (επίδομα ειδικής απασχόλησης) κλπ.

2) Σε κάθε περίπτωση, στις κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων,την πρώτη χρονιά του διορισμού οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υπολογίζουν τις συμπληρωματικές υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και ταμείων αρωγής συνδρομές, που είναι μέχρι και 30.000 δραχμές το μήνα.

3) Στους πίνακες, για να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, θεωρείται ότι ο εργαζόμενος έχει πρωτοασφαλιστεί - σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα - πριν από την 1η του Γενάρη του 1993.Αν πρωτοασφαλίστηκε αργότερα, τότε οι κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων είναι μεγαλύτερες, αφού έκτοτε ισχύει ο ασφαλιστικός νόμος της ΝΔ.

4) Στα παραδείγματα δεν υπολογίζονται τυχόν οικογενειακά επιδόματα,που είναι 12.000 για το ζευγάρι και από 6.000 για κάθε παιδί.

Οι νέες κρατήσεις

Σύμφωνα με τη λογική του νέου μισθολογίου οι μεικτές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούνται από το βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα, το επίδομα εξομάλυνσης και το κίνητρο απόδοσης.Τα τρία πρώτα κονδύλια συνθέτουν τις λεγόμενες τακτικές αποδοχές,ενώ το κίνητρο απόδοσης θεωρείται έκτακτο επίδομα.Το κίνητρο απόδοσης είναι 38.000 δραχμές για τους δημόσιους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο δημοτικού), 48.000 για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απολυτήριο Λυκείου), 58.000 για τους πτυχιούχους τεχνικής εκπαίδευσης (πτυχίο ΤΕΙ) και 68.000 δραχμές για τους απόφοιτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (πτυχιούχους ΑΕΙ).Στην πρώτη στήλη κάθε πίνακα σημειώνονται τα χρόνια υπηρεσίας του κάθε δημοσίου υπαλλήλου.

Στη δεύτερη στήλη παρουσιάζεται το σύνολο των μεικτών αποδοχών του κάθε δημόσιου υπάλληλου, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας του.

Στην τρίτη στήλη δίνεται το σύνολο των κρατήσεων που γίνονται υπέρ των διαφόρων ταμείων. Οι κρατήσεις αυτές, με βάση τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. που αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο "Ρ", υπολογίζονται μηνιαίως, ως εξής:

  • Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), 4% επί του Βασικού Μισθού και του Χρονοεπιδόματος, καθώς και 1% επί του επιδόματος εξομάλυνσης και του κινήτρου απόδοσης.
  • Για το Ταμείο Αρωγής,5% επί του Βασικού Μισθού και του Χρονοεπιδόματος. (Για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1\1\1993 η σχετική κράτηση είναι 3% επί του συνόλου των αποδοχών πλην εκτάκτων παροχών).
  • Για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων,4% επί του Βασικού Μισθού και του Χρονοεπιδόματος. (Για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1\1\1993 η σχετική κράτηση είναι 4% επί του συνόλου των αποδοχών πλην εκτάκτων παροχών).
  • Οι κρατήσεις για κύρια σύνταξη είναι 6,67% επί του Βασικού Μισθού και του Χρονοεπιδόματος. (Για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1\1\1993 η σχετική κράτηση είναι 6,67% επί του συνόλου των αποδοχών πλην εκτάκτων παροχών).
  • Για υγειονομική περίθαλψη,2,55% επί του συνόλου των αποδοχών πλην εκτάκτων παροχών.

Στην τέταρτη στήλη μπορεί κανείς να δει το ποσό παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, βάσει της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών.

Στις δύο τελευταίες στήλες μπορεί κανείς να διαπιστώσει το σύνολο των κρατήσεων που θα γίνονται κατά περίπτωση με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και τη διαμόρφωση των καθαρών του αποδοχών.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα γίνει από το Μάη, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα έχει υπολογιστεί ότι θα καταβληθούν στους δημοσίους υπάλληλους τα αναδρομικά, που μπορεί να δικαιούνται, αφού η ισχύς του νομοσχεδίου είναι αναδρομική από την 1η του Γενάρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάση της λογικής του νέου μισθολογίου, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα Καλοκαιρινής Αδειας,αφού από αυτές τις αμοιβές θα αφαιρείται το κίνητρο απόδοσης. Σύντομα λοιπόν, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν μια πρώτη γεύση, για το πώς θα διαμορφωθούν οι πραγματικές τους αποδοχές με το νέο μισθολόγιο,ενώ την πραγματική εικόνα θα την έχουν το 1998, όταν θα πάρουν το εκκαθαριστικό της εφορίας, καθώς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι: Πρώτον, με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος.Δεύτερον, οι αυξήσεις - με την όποια εισοδηματική πολιτική αποφασιστεί το 1998 - θα υπολογίζονται μόνο στο βασικό μισθό...

Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ως και μείωση μισθών για «λιτή και απέριττη ζωή» (2003-10-26 00:00:00.0)
Τι προβλέπει (2003-10-22 00:00:00.0)
Προεκλογικής σκοπιμότητας αλχημείες (2003-10-01 00:00:00.0)
Η άθλια εισοδηματική πολιτική του 2000 (1999-12-18 00:00:00.0)
Η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ (1997-01-30 00:00:00.0)
Παχιά λόγια και μεγάλες παγίδες (1997-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ