Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Στο στόχαστρο αγορά εργασίας και ασφαλιστικό

Σκόπιμες "διαρροές" για "σκληρά" και "μετριοπαθή" σενάρια για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων

Με ταχείς ρυθμούς προωθούν κυβέρνηση και εργοδοσία τις αντιδραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Στα πλαίσια αυτά εμφανίστηκαν στον κυριακάτικο Τύπο οι θέσεις που απέστειλε προς την κυβέρνηση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αγορά εργασίας στη χώρα μας, όπου και απαιτείται η άνευ όρων διάλυση του υφιστάμενου σήμερα πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο κρίνεται... αναχρονιστικό και προτείνεται ο εκσυγχρονισμός του στην κατεύθυνση εναρμόνισης με την κοινότητα. Ο αντιδραστικός αυτός διεθνής Οργανισμός "προτείνει" την κατάργηση του ορίου των κατώτατων αποδοχών, με το επιχείρημα ότι έτσι θα ενθαρρυνθούν οι εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους άνεργους, ζητά την κατάργηση του ορίου των απολύσεων 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, ενώ για το ασφαλιστικό θέτει ζήτημα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αυτών που εργάζονται στο όνομα της... αλληλεγγύης που θα πρέπει να επιδείξουν προς τους άνεργους.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις εκθέσεις αυτές - που η ίδια διαρρέει στον Τύπο - σαν σκοτσέζικο ντους σε βάρος των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θεωρούν τα προτεινόμενα μέτρα "σκληρά" και δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιο "μετριοπαθή" πολιτική. Μια τέτοιου είδους... "διαφοροποίηση" ήταν και αυτή των εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με θέμα την προετοιμασία του "κοινωνικού διαλόγου" για την "ανταγωνιστικότητα - ανάπτυξη - απασχόληση". Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, έθεσαν ως "όρο" στον "κοινωνικό διάλογο" να μην τεθούν προς συζήτηση οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα όρια των απολύσεων. Η "διαφοροποίησή" του αυτή μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί σε διαφορετική τακτική αντίληψη, καθώς ορισμένοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά μέτωπα... όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το Ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, οι κυβερνητικές υπηρεσίες προωθούν τώρα ημερίδες στους "τόπους του εγκλήματος" (στις 7 περιοχές που επελέγησαν να εφαρμοστούν), ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχωρεί σε περικοπές άλλων κοινοτικών προγραμμάτων ώστε να διασφαλίσει χρήματα για την ενίσχυση των συμφώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ