Τρίτη 18 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η εγκύκλιος για την αυτοτελή φορολόγηση

Κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού τηςαυτοτελούς φορολόγησης στα εισοδήματα μιας σειράς επαγγελματιών, με το νέο φορολογικό νόμο.

Οπως αναφέρεται αναλυτικά στην εγκύκλιο:

  • Στις αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας,από την παροχή υπηρεσιών σε αεροσκάφη, επιβάλλεται φόρος με αναλογικό συντελεστή 10% στις αμοιβές που αποκτώνται στο 1997, 12,5% στις αμοιβές που αποκτώνται στο 1998 και 15% στις αμοιβές που αποκτώνται από το 1999 και μετά.
  • Στις αμοιβές αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών, επιβάλλεται φόρος με αναλογικό συντελεστή 8% για το 1997 και 9% για το 1998 και μετά. Επίσης, στις αμοιβές για το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, επιβάλλεται φόρος με αναλογικό συντελεστή 4% για το 1997 και 6% για το 1998 και μετά.

Επίσης, φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%:

  • οι κάθε είδους παροχές (μισθός, έξοδα παράστασης, επιδόματα κλπ.) που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (νομάρχες, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων κλπ.),καθώς επίσης και οι αμοιβές που καταβάλλονται από το ελληνικό δημόσιο, τους δήμους και τις κοινότητες του κράτους και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
  • το καθαρό ποσό των αποδοχών που παίρνουν δημόσιοι και λοιποί υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή ως μισθωτοί, πέρα από τις αποδοχές που θα έπαιρναν αν υπηρετούσαν στο εσωτερικό.
  • τα ποσά αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ για τις εκτός έδρας δαπάνες υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί, το 50% του ποσού αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους δικαιούχους από τους ειδικούς λογαριασμούς ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ, καθώς και τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας. Η παραπάνω διάταξη εξαιρετικά για το προσωπικό της ΔΕΗ εφαρμόζεται για τα ποσά των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν σ' αυτό από την 1-1-1996 και μετά για τις εκτός έδρας δαπάνες υπηρεσίας που τους έχουν ανατεθεί. Η απόδοση του φόρου για τις αποζημιώσεις αυτής της περίπτωσης που καταβλήθηκαν μέσα στο 1996, θα γίνει στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Μάρτη 1997.

Τέλος, φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή φόρου 20%,τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε αθλητές εθνικών ομάδων,

Ολα τα παραπάνω ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1-1-1997 και μετά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ