Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Περιοδεία Σιράκ με σαφή μηνύματα προς τις ΗΠΑ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Η περιοδεία του Γάλλου Προέδρου σε πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής φάνηκε να εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον: "Κάντε χώρο! Και η Ευρώπη έχει μερίδιο στην περιοχή".

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος με την άφιξή του στο Παρίσι και μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του σε Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη (αποτελούν μέλη του εμπορικού μπλοκ "ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ") και Βολιβία. Ο Σιράκ πρότεινε μία "νέα συνεργασία" σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό πεδίο, κάνοντας σαφείς συστάσεις για την αποτροπή της αμερικανικής εμπορικής και οικονομικής κυριαρχίας στη Λατινική Αμερική.

"Είναι στη φυσική τάξη των πραγμάτων το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μερκοσούρ θα στραφούν ο ένας προς τον άλλον", σημείωσε ο Σιράκ, με επιχειρήματα τις "ομοιότητες, την κοινή ιστορία και την απόρριψη μιας μονοπολικής παγκόσμιας διοίκησης" που ενυπάρχουν, κατά τον Γάλλο Πρόεδρο, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε την ιδέα μιας διάσκεψης - την πρώτη του είδους - ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες χώρες μέχρι το τέλος του 1998. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε ενθέρμως αποδεχτή από τους ηγέτες και των πέντε χωρών της Λατινικής Αμερικής που επισκέφτηκε ο Ζακ Σιράκ.

Βέβαια, στο τέλος των χτεσινών δηλώσεών του, ο Σιράκ φρόντισε να "διαψεύσει" τις αρχικές εντυπώσεις περί ενίσχυσης της οικονομικής εμπορικής παρουσίας στο λατινοαμερικανικό χώρο, λέγοντας με στόμφο ότι "απορρίπτει κάθε σενάριο που αναφέρει τον οικονομικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ