Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεγάλη εργατική κινητοποίηση

ΜΟΣΧΑ

(Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που οδήγησε στην εξαθλίωση της πλειονότητας του πληθυσμού, πραγματοποίησε στις 18 Μάρτη η Πανουκρανική Ενωση Εργατών. Οι εργαζόμενοι μήνες έχουν να λάβουν ακόμα και τους άθλιους μισθούς τους. Σταματούν τα εργοστάσια, ερημώνουν οι κάμποι, αυξάνει συνεχώς η ανεργία. Ολο και πιο συχνά στη Ρωσία και σε άλλα μέρη εμφανίζονται Ουκρανοί, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να κάνουν οποιαδήποτε δουλιά για πενταροδεκάρες για να συντηρήσουν κάπως τις οικογένειές τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν υπό τους αδιάκοπους ήχους της εθνικιστικής προπαγάνδας, των αντιρωσικών δηλώσεων και της ερωτοτροπίας με το ΝΑΤΟ.

Οι εθνικιστές αποθρασύνονται. Ακόμα και στις περιοχές με συντριπτική πλειονότητα ρωσικού πληθυσμού, όπου ποτέ δε μιλούσαν την ουκρανική γλώσσα, η ρωσική γλώσσα εκτοπίζεται από τις κρατικές δομές και οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης αντιμετωπίζεται εχθρικά. Αυτό συνέβη πρόσφατα στο βιομηχανικό ρωσόφωνο Χάρκοβο, όπου οι θερμοκέφαλοι εθνικιστές με εισαγγελική στολή παρέπεμψαν σε δίκη το τοπικό Σοβιέτ, που επιχείρησε να επαναφέρει τη μητρική γλώσσα. Γι' αυτό και η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε κάτω από τις κόκκινες σημαίες. Γι' αυτό και τα συνθήματα και τα πλακάτ, εκτός από τα οικονομικά αιτήματα, περιείχαν εκκλήσεις για αποκατάσταση της λαϊκής εξουσίας, την ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης. Με τα συνθήματα "Φέρτε μας πίσω το σοσιαλισμό!", "Τρέμετε, αστοί! Η ώρα της πληρωμής δε θα αργήσει!", "Οχι στο ΝΑΤΟ!", βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι της πόλης Νικολάγεβ. Το τελευταίο σύνθημα αποτελεί αντίδραση στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι "εφαρμόζει επιθετική πολιτική, που μπορεί να σπρώξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ".

Στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπου οι αριστερές δυνάμεις ετοιμάζονταν να βγουν το βράδυ στους δρόμους, τα μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης ΡΟΥΧ άρχισαν από το πρωί τη δική τους συγκέντρωση, όχι για να απαιτήσουν την καταβολή των μισθών και την αναζωογόνηση της βιομηχανίας, αλλά να απαγορευτεί το ΚΚ Ουκρανίας. Ακολουθώντας το παράδειγμα της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης, σκοπεύουν να οργανώνουν σε όλη τη χώρα "συγκεντρώσεις κατά των συγκεντρώσεων".

Στην Κριμαία, στην πλατεία μπροστά στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 10.000 άτομα. Οι απεγνωσμένοι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο και ήρθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ