Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ποικίλες πιέσεις και υπολογισμοί...

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ (του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΜΗΛΑΚΑ).-

H ματαίωση της επίσκεψης Φίνο στον αλβανικό Νότο χτες, περιγράφει με σχετική ακρίβεια τις δυσκολίες και τις πολύπλοκες διεργασίες που γίνονται από τον Αλβανό πρωθυπουργό, την κυβέρνηση που έχει σχηματίσει με τη συναίνεση του Σ. Μπερίσα, αλλά και τις πολύπλευρες πιέσεις που δέχονται προκειμένου να δρομολογηθούν οι εξελίξεις στα μέτρα του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα. Πίεση πολύπλευρη, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, κυρίως, από την Ουάσιγκτον, η οποία τώρα πια, έχει προγράψει τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος χτες είχε προγραμματίσει την επίσκεψή του στο Αργυρόκαστρο προκειμένου να συναντηθεί με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, αλλά και με τους ηγέτες των εξεγερμένων, υπέκυψε τελικά στην πίεση του Αλβανού Προέδρου, Σ. Μπερίσα, αλλά επίσης και σε κύκλους που ελπίζουν στην πολιτική απομόνωση των εξεγερμένων και ματαίωσε την επίσκεψη, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, παρ' όλο που οι εξεγερμένοι δήλωσαν πως εγγυούνται την ασφαλή προσέγγιση και διαμονή του.

Οι αιτίες για τη ματαίωση της επίσκεψης πρέπει να αναζητηθούν στην κινητοποίηση του μηχανισμού που διατηρεί ο Αλβανός Πρόεδρος Σ. Μπερίσα και στην ανακοίνωση κάποιας επιτροπής του αλβανικού Βορά, με την οποία ζητούσε από τον Αλβανό πρωθυπουργό να σεβαστεί την απόφαση όλων των πολιτικών δυνάμεων που ανέδειξε την κυβέρνηση "Εθνικής Ενότητας". Με πιο απλά λόγια, το καθεστώς Μπερίσα, με όποιες δυνάμεις διατηρεί ακόμη, πιέζει για να απαγορεύσει την είσοδο των εξεγερμένων στον χώρο των αποφάσεων. Ταυτόχρονα, βέβαια, συμμετέχουν και άλλοι κύκλοι, που στοχεύουν να αποδυναμώσουν πλήρως το ρόλο των εξεγερμένων στην πολιτική σκηνή, ανεξάρτητα από το μέλλον του Σ. Μπερίσα.

Στο πλαίσιο των πιέσεων του Σ. Μπερίσα, διατυπώθηκε το διάβημα του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Αθήνα, με το οποίο διαμαρτύρεται για την επίσκεψη Κρανιδιώτη στη Νότιο Αλβανία. Η διαμαρτυρία, αν και στηρίζεται σε τυπικά ζητήματα πρωτοκόλλου, (μη έγκαιρη ενημέρωση των Τιράνων για την επίσκεψη) υποβλήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Α. Σταρόβα, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και ουσιαστικά επιχειρεί να υπογραμμίσει την αντίθεση του κόμματος στις συνομιλίες του διεθνούς παράγοντα - και της Ελλάδας - με τους εξεγερμένους.

Ενα ακόμη κύμα πιέσεων δέχεται ο πρωθυπουργός Φίνο και από την Ουάσιγκτον, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η οικονομική βοήθεια προς τα Τίρανα θα αρχίσει να ρέει μόνο μετά την απομάκρυνση του Σ. Μπερίσα. Τη θέση αυτή, η Ουάσιγκτον την έχει υπογραμμίσει και προς τους Ευρωπαίους, ζητώντας τους να μη βιαστούν να παρέμβουν με προσφορές οικονομικής βοήθειας ή στρατιωτικής υποστήριξης, πριν την έξοδο του Σ. Μπερίσα από την κεντρική σκηνή.

Τα στοιχεία αυτά, περιγράφουν μια εξαιρετικά λεπτή φάση στην οποία εισέρχεται η κρίση, καθώς σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο του Νότου για την παραίτηση του Αλβανού Προέδρου. Οι προσεχείς μέρες λοιπόν, θεωρούνται σημαντικές, καθώς οι εξεγερμένοι του Νότου θα πρέπει να διαμορφώσουν τη στάση τους και να λάβουν αποφάσεις.

Οι επιλογές τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, δεν είναι απεριόριστες. Σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι εξεγερμένοι δεν πρόκειται να αφοπλιστούν. Από εκεί και πέρα, όπως εκτιμούν στην Αθήνα, πιθανότερη αντίδραση θεωρείται η "απόσυρση" της όποιας εμπιστοσύνης παρείχαν προς την κυβέρνηση Φίνο και μια γενικότερη αποστασιοποίησή τους από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Το ενδεχόμενο οι εξεγερμένοι να βαδίσουν προς τα Τίρανα, αν και δεν αποκλείεται, η Αθήνα το θεωρεί ως το πιο απίθανο σενάριο.

Κατά τα άλλα, ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών χτες ολοκλήρωσε τις επαφές του συναντώντας εκπροσώπους των κομμάτων, εκτός του Δημοκρατικού. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Ελληνας υφυπουργός σε δηλώσεις του υποστήριξε πως αυτός ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Μπ. Φίνο για την επίσκεψή του, δίνοντας την ελληνική απάντηση στις αιτιάσεις του αλβανικού διαβήματος. Παράλληλα, ο Γ. Κρανιδιώτης, στις ίδιες δηλώσεις, επιχείρησε να "στρογγυλέψει" τις ελληνικές θέσεις, καθώς όταν ρωτήθηκε αν μετά την επίσκεψή του στην περιοχή εξακολουθεί να πιστεύει πως η απομάκρυνση Μπερίσα προσφέρει διέξοδο - όπως πρόσφατα είχε δηλώσει - είπε πως δεν επιθυμεί να δώσει απάντηση, αλλά πως το θέμα αυτό καλό είναι να λυθεί μεταξύ των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ