Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ
Η εργοδοτική ασυδοσία, ένα το κρατούμενο...

Με πρόσχημα την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οι μεγαλοβιομήχανοι αξιώνουν το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων

Προσηλωμένοι δογματικά στις επιδιώξεις τους για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά χτες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αναπτύσσοντας την άποψη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών για τις εργασιακές σχέσεις, ο αρμόδιος για το θέμα αυτό εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Ν. Αναλυτής,παρέπεμψε στις γνωστές θέσεις του ΣΕΒ για "ευέλικτη" αγορά εργασίας, της πλήρους δηλαδή αμφισβήτησης των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και κατάργησης κάθε κεκτημένου δικαιώματος των εργαζομένων. "Γεύση" από τις επιδιώξεις του ΣΕΒ έδωσαν οι εκπρόσωποί του όταν, αναφερόμενοι στις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αλβανία, είπαν ότι δεν μπορούν να αποτελούν πανάκεια και πως το κύριο είναι να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στα πλαίσια της χώρας. Και είναι βέβαια γνωστό ότι όταν οι μεγαλοεπιχειρηματίες μιλούν για ανταγωνιστικότητα, εννοούν το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων στο σύνολό τους και την αναβίωση ενός εργασιακού Μεσαίωνα.

Βέβαια, ενόψει και του επικείμενου "κοινωνικού διαλόγου" και προκειμένου να τον περιφρουρήσουν από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, αφού μέσα από αυτόν αποβλέπουν στην καλύτερη μεθόδευση του σκοπού τους για ασυδοσία στην αγορά εργασίας, επιχειρούν να εμφανιστούν "διαλεκτικοί". "Εμείς - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Αναλυτής - δε μιλάμε για κατάργηση των κεκτημένων, αλλά για αντικατάστασή τους. Υπάρχουν δικαιώματα που κατακτήθηκαν από τη δεκαετία του 30 και σήμερα έχουν ακυρωθεί, είναι αναχρονιστικά και αυτά πρέπει να εξεταστούν και να αντικατασταθούν". Αυτός θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τον ίδιο και ο βασικός ρόλος των σωματείων των εργαζομένων, να εξετάσουν δηλαδή από μόνοι τους και να εισηγηθούν στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου την αντικατάσταση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους. Η αντικατάσταση θα πρέπει, διευκρινίστηκε, να συνάδει με τις οδηγίες της "Λευκής Βίβλου" και το τρίπτυχο "ανάπτυξη - απασχόληση - ανταγωνιστικότητα", που δεν είναι τίποτε άλλο από το φραστικό εξωραϊσμό της ασυδοσίας της αγοράς που επιδιώκει το μεγάλο κεφάλαιο προς εξασφάλιση μεγαλύτερης συσσώρευσης κερδών με το λιγότερο κόστος. Στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, τάχθηκε κατά της παράνομης εργασίας, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτής δεν αναπτύσσεται η οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Ελλήνων στην Αλβανία, ο Ι. Στράτος είπε ότι ο ΣΕΒ θα στηρίξει τυχόν αιτήματα επιχειρηματιών, για αποζημιώσεις ζημιών που μπορεί να εμφανίσουν, σαν αποτέλεσμα των τελευταίων γεγονότων στη γειτονική χώρα. Ο ίδιος άφησε, πάντως, αιχμές ότι μπορεί να εμφανιστούν και αιτήματα που να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι δεν πρόκειται για αίτημα του ΣΕΒ και ότι "στην περίπτωση που υπάρχουν δίκαια αιτήματα, θα πρέπει το κράτος να τα δει". Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στην Αλβανία με μοναδικό κίνητρο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας, και που όλα δείχνουν ότι θα απαιτήσουν και αποζημίωση για αμφιβόλου παραγωγικές δραστηριότητες, επιδοτήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο σε ποσοστό 35%.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Β. Παπανδρέου με μεγαλοεπιχειρηματίες, για τη δημιουργία οργάνου που θα θεσπιστεί με τη συμμετοχή ιδιωτών και εκπροσώπων του δημοσίου για το συντονισμό της από κοινού επιχειρηματικής δράσης στα Βαλκάνια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει σαφής στους ίδιους από πλευράς της υπουργού και ότι θα "θεωρήσουν καλοδεχούμενη οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια, που όμως δε θα είναι παρεμβατική και δε θα διαταράσσει τους κανόνες του παιχνιδιού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ