Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με ρυθμό χελώνας τα φορολογικά έσοδα

Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων για εντατικοποίηση των ρυθμών είσπραξης του ΦΠΑ, στα πλαίσια της σημαντικής υστέρησης που παρουσίασαν τα έσοδα τον προηγούμενο μήνα, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Αδιάψευστο μάρτυρα του σοβαρού προβλήματος που παρουσιάζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων, αποτελεί το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα το περασμένο Φλεβάρη αυξήθηκαν μόλις κατά 3%,τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 14,6% το 1997. Ο Γ. Δρυς υποστήριξε, σε σχέση με την παραπάνω εξέλιξη, ότι δεν πρόκειται να παρθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, κάνοντας λόγο για πλήρη στροφή των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στην είσπραξη του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Δρυ, στη χτεσινή σύσκεψη ορίστηκε ως στόχος για το Μάρτη η αύξηση των εσόδων κατά 14,6%.

Αναφερόμενος ο υφυπουργός Οικονομικών στις διαδικασίες αναμόρφωσης του ποινολογίου, τόνισε ότι η αρμόδια επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο θέμα, πρόκειται να δώσει στην πολιτική ηγεσία σχετική εισήγηση μέχρι το τέλος του Μάρτη. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ρύθμισης ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων,τονίζοντας ότι τέτοια ζητήματα θα εξεταστούν αφού δει το κείμενο της εισήγησης.

Στην κατεύθυνση εξεύρεσης τρόπων για περαιτέρω άντληση εσόδων, ο Γ. Δρυς δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) πραγματοποιούν αυτό το διάστημα διασταυρώσεις στοιχείων που αναγράφονται στις δηλώσεις ενοικιαστών και ιδιοκτητών, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο χώρο.Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών που ισχύουν φέτος στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κατά το 1998. Οπως δήλωσε, δεν πρόκειται να συζητηθεί καμία αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα πριν φανούν τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ