Κυριακή 23 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εξοπλίζουν Ελλάδα και Τουρκία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Την κραυγαλέα υποκρισία και αντιφατικότητα της Ουάσιγκτον σχετικά με το Κυπριακό "ξετινάζει" με άρθρο του στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Βίλατζ Βόις" (1η Μάρτη) ο συνεργάτης της Ιαν Ουίλιαμς, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών στον ΟΗΕ.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Κυπριακή ψύχρα. Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν και την Ελλάδα και την Τουρκία", τονίζει: "Εξοργίστηκε η κυβέρνηση Κλίντον, όταν η Κύπρος παρήγγειλε το Γενάρη ένα ρώσικο αντιαεροπορικό σύστημα αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι θα αποσταθεροποιούσε μια εκρηκτική κατάσταση στην Ελλάδα και Τουρκία. Αντίθετα, βέβαια, με την παράδοση των εντελώς "σταθεροποιτικών" αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων 120 AT - ACM στους Τούρκους. Φτάνοντας σύντομα, αυτά τα όπλα έχουν ένα βεληνεκές 100 μιλίων και μια πολεμική κεφαλή που φέρει 950 αντιπροσωπικά θραύσματα βόμβας.

Ο Ουίλιαμς προσθέτει ότι οι πύραυλοι αυτοί "αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των εξοπλισμών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αγόρασε ο τουρκικός στρατός μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου από τις ΗΠΑ. Επίσης, η Ουάσιγκτον, όντας ένας ίσης ευκαιρίας γυρολόγος όπλων, εφοδιάζει και τους Ελληνες".

Στη συνέχεια, αφού αναφέρεται στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό μέχρι σήμερα, έρχεται στο κυπριακό πρόβλημα: Κατάληψη του 40% του εδάφους του νησιού από το τουρκικό στρατό κλπ.

Γράφει: "Με ένα τρόπο "ειρηνοποίησης", ο Αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος στην Κύπρο, Κάρεϊ Κάβανο, διαπραγματεύτηκε πρόσφατα μια διαβεβαίωση ότι ούτε ένα εξάρτημα του ρωσικού πυραύλου δε θα μεταφερθεί στην Κύπρο επί 16 μήνες. Ενας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στη "Βόις": "Αυτό μας δίνει 16 μήνες για τον επόμενο γύρο συνομιλιών".

"Οι συνομιλίες για την επανενοποίηση των κυπριακών κοινοτήτων, εξηγεί ο αρθρογράφος, συνεχίζονται επί 40 χρόνια. Σε πολλούς, αυτές φαίνονται περισσότερο σαν το "τικ" μιας ωρολογιακής βόμβας σε αντίστροφη μέτρηση, καθώς αποστέλλονται περισσότερες εκρηκτικές ύλες - ενώ όταν έρθει το βίαιο χτύπημα, σίγουρα θα είναι μεγάλο".

Μιλάει κατόπιν για την άρση από τον Πρόεδρο Κάρτερ του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, που είχε επιβληθεί ως τιμωρία σ' αυτή τη χώρα για την εισβολή της και τη διχοτόμηση της Κύπρου, καθώς και για τις δραστηριότητες των λόμπι στην Ουάσιγκτον:

"Από το ένα μέρος, υπάρχει μια ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης Κλίντον, μελών λόμπι από τις βιομηχανίες όπλων, πετρελαίου, κατασκευών, ακόμα και του καπνού, καθώς και εταιριών δημοσίων σχέσεων, που συντηρούνται από την τουρκική κυβέρνηση στην Αγκυρα. Και στην άλλη γωνιά, υπάρχουν τα ελληνικά και αρμενο-αμερικανικά λόμπι. Υπάρχουν, ακόμα, ομάδες φιλοκουρδικών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελέγχου των όπλων. Το θέμα είναι ο εφοδιασμός της Ελλάδας και Τουρκίας με προχωρημένα όπλα".

"Οι στρατιωτικοί της Τουρκίας, συνεχίζει, έχουν ανακοινώσει σχέδια για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, κύρια από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Εκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ίδιου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι στρατιωτικοί, έτσι εξοπλισμένοι, "συνεχίζουν τη βίαιη εκκένωση και μερικές φορές την πυρπόληση χωριών" στο Κουρδιστάν, ενώ διατηρούν στρατό 35.000 ανδρών στη Βόρεια Κύπρο, αψηφώντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ".

Αλλά ακόμα πιο ανισόρροπο θεωρεί ο αρθρογράφος το λεγόμενο πρόγραμμα "μικρής ροής". Σύμφωνα μ' αυτό, εξηγεί, τόσο η Αθήνα, όσο και η Αγκυρα, ωφελήθηκαν από τη Συνθήκη Συμβατικών Δυνάμεων της Ευρώπης (CFE), η οποία περιόρισε τις επιτρεπόμενες ποσότητες όπλων στην Κεντρική Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ παρέλαβαν το περίσσευμα αυτό και το διοχέτευσαν στις δύο αυτές εχθρικές μεσογειακές χώρες, δωρεάν. "Τα όπλα αυτά είναι εξ ορισμού αποσταθεροποιητικά και επιθετικά. Γι' αυτό το λόγο τα μείωσε η Συνθήκη CFE", διευκρίνισε ο Τάσος Κοκκινίδης, του Βρετανοαμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Πληροφόρησης, που παρακολουθεί τις πωλήσεις όπλων. "Ετσι, πρόσθεσε, οι Αμερικανοί έχουν στείλει όπλα, τα οποία θεωρούν αποσταθεροποιητικά, στο πιο ευπαθές σημείο αυτής της περιοχής".

Ο Ουίλιαμς ασχολείται κατόπιν με τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ. Παρότι,σημειώνει, ο ισλαμιστής Τούρκος πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν κατηγορεί τους Εβραίους πως υπονομεύουν τη χώρα του, το φιλοϊσραηλινό λόμπι υποστηρίζει ενεργά την Αγκυρα. Κι αυτό γιατί το Ισραήλ έχει διαφορές με τη Συρία και, σύμφωνα μ' αυτή τη λογική, "ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου".

Το Γενάρη, ο Τζέιμς Κόλμπερτ, του Εβραϊκού Ινστιτούτου για τις Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας, πήγε στην Τουρκία επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας, στην οποία μετείχαν και Αμερικανοί απόστρατοι αξιωματικοί. Η αντιπροσωπεία αυτή συζήτησε μια σειρά ζητήματα της Τουρκίας με μέλη του υπουργείου Εξωτερικών και των Ενοπλων Δυνάμεών της, εκτός από τον αντισημιτισμό του Ερμπακάν. Οι επαφές αυτές, δήλωσε ο Κόλμπερτ, δεν ήταν οι κατάλληλες, αλλά σε τελική ανάλυση ο Ερμπακάν δεν έχει τον τελικό λόγο στην πολιτική. Τον τελευταίο λόγο έχουν οι στρατιωτικοί.

Τελευταία, λοιπόν, οι στρατιωτικοί υπέγραψαν με το Ισραήλ μια μεγάλη συμφωνία όπλων. Σύμφωνα με ένα μέλος λόμπι στην Ουάσιγκτον, οι Τούρκοι προχώρησαν σ' αυτή τη συναλλαγή εν μέρει γιατί πιστεύουν ότι θα βρει υποστήριξη στο Καπιτώλιο.

Ο ίδιος εξήγησε: "Η αλήθεια είναι πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δε γνωρίζει με ποιον να μιλήσει στην Τουρκία. Ετσι, επανέρχεται στον πιο σταθερό παράγοντα, που είναι οι στρατιωτικοί - και παράπλευρα να βγάλει χρήμα πουλώντας τους όπλα".

Πριν δύο βδομάδες - κατά τον Ουίλιαμς πάντα - πολλοί Αμερικανοί, δυναμικοί υποστηρικτές της Τουρκίας, πήραν μέρος στην εκδήλωση "Τουρκική Βδομάδα" στην Ουάσιγκτον, οργανωμένη από το Αμερικανοτουρκικό Συμβούλιο, στην οποία παρέστησαν και πολλοί Τούρκοι πολιτικοί και στρατηγοί. Ανάμεσα στους Αμερικανούς ήταν μέλη λόμπι, τραπεζίτες, παραγγελιοδόχοι όπλων και άλλοι.

Μιλώντας σ' αυτή τη συνάθροιση, ο στρατηγός Ιλχάν Κιλίκ, γραμματέας σήμερα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και πιθανός, αργότερα, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της, παραλλήλισε την πρόσφατη αγορά ρωσικών πυραύλων από την Κύπρο με τη λεγόμενη Κουβανική Πυραυλική Κρίση, η οποία έφερε τον κόσμο στο χείλος του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ