Κυριακή 23 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ άσκησαν πάλι "βέτο" για να "προστατέψουν" το Ισραήλ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Για δεύτερη φορά μέσα στο 15ήμερο, οι ΗΠΑ άσκησαν "βέτο" εναντίον ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε τη διακοπή των εργασιών για την ανέγερση νέου εβραϊκού οικισμού στον αραβικό τομέα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι ΗΠΑ, αν και παραδέχτηκαν ότι τα συγκεκριμένα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση του νέου εβραϊκού οικισμού σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, επανέλαβαν ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει "να εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων τους έξω από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών". Ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε κυνικά ότι το θέμα "δε θα επιλυθεί με παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Γενικής Συνέλευσης ή οποιοδήποτε άλλο τρίτο μέρος, αλλά μόνον από τα ίδια εμπλεκόμενα μέρη"...

"Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ άσκησαν "βέτο" για να προστατέψουν το Ισραήλ από τη θέληση της διεθνούς κοινότητας και να το εξαιρέσουν από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και τα σχετικά κεφάλαια της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών", διαπίστωσε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Νάσερ αλ - Κίντουα.

Δεκατρείς χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον, ενώ απείχε της ψηφοφορίας η Κόστα Ρίκα.

Στις 7 Μάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο υποστήριξαν όλα τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο καλούνταν το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα σχέδια για την κατασκευή 6.500 σπιτιών για Εβραίους εποίκους, σε γη που είχε κατακτήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967.

Μετά το αμερικανικό "βέτο" της 7ης Μάρτη, οι αραβικές χώρες έθεσαν το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία στις 13 Μάρτη υιοθέτησε ψήφισμα, με 130 ψήφους υπέρ, 2 εναντίον και 2 αποχές, που καλούσε το Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση του οικισμού. Οι δύο αρνητικές ψήφοι ήταν αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Ομως, όπως είναι γνωστό, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ