Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ενέκριναν την επέμβασή τους...

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε τη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία. Απείχε μόνο η Κίνα. Δείγμα της υποκρισίας ο εμβολισμός πλοίου από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό

Το αίτημα που πρωτοδιατύπωσε ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα και επανέλαβε ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο βαίνει προς υλοποίηση: η πολυεθνική δύναμη η οποία - υποτίθεται - θα βοηθήσει στην "επαναφορά της Αλβανίας στην τάξη" έλαβε κατά σειρά το χρίσμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και της Ουάσιγκτον.. Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης υπό τη γενική διοίκηση της Ιταλίας. Η απόφαση εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή, αυτή της Κίνας. Η Κίνα δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την επιχείρηση, διότι η κατάσταση στην Αλβανία αποτελεί εσωτερική υπόθεση της χώρας κι επίσης διότι δεν εγκρίνει τη χρήση βίας.

Τύποις...

Η κατ' αρχήν έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία δόθηκε, μετά από τις πιέσεις της ιταλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Εθνη: απομένει πλέον να ρυθμιστούν τυπικές λεπτομέρειες, για να καταφτάσουν στα Τίρανα οι - κατά τις πληροφορίες που έδωσαν στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" Ιταλοί διπλωμάτες, υπό τον όρο της ανωνυμίας - περίπου 2.500 στρατιώτες. Το αρχικό σχέδιο θέτει ως προθεσμία ολοκλήρωσης των στόχων της αποστολής - προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας και παροχή βοήθειας για την "αποκατάσταση της τάξης" - τους τρεις επόμενους μήνες. Πάντως, Δυτικοί διπλωμάτες ομολογούσαν την Παρασκευή ότι το χρονοδιάγραμμα δεν αποκλείεται να παραταθεί.

Κατά το σχέδιο, οι στρατιώτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν βία, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, αν χρειαστεί, βάσει του κεφαλαίου VII του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Οπως ακριβώς το είχε ζητήσει το Μόνιμο Συμβούλιο των χωρών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Το χρονοδιάγραμμα για τη σύσταση της δύναμης (με πιθανή συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Αυστρίας, Τουρκίας, Ρουμανίας και ιταλική ηγεσία) και η ημερομηνία της καθόδου της σε αλβανικό έδαφος δεν έχει ακόμη καθοριστεί - μια εκτίμηση μιλά για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

... και ουσία

Εκόντες άκοντες, οι επεμβαίνοντες Ευρωπαίοι - και οι "παρακολουθούντες" Αμερικανοί - στην πραγματικότητα διασφαλίζουν την παραμονή του Μπερίσα στην προεδρία της χώρας, ρισκάρουν τη μετατροπή της Αλβανίας σε μια νέα Σομαλία, και συμβάλλουν τα μάλα στην κατάπνιξη των πολιτικών αιτημάτων των εξεγερμένων Αλβανών. Το αποτέλεσμα ή τις παρενέργειες της, άμεσης ή έμμεσης (αδιάφορο τώρα), επέμβασής τους στην Αλβανία, δεν μπορεί να τις προβλέψει κανείς. Τις ευθύνες τους;

Εμβολισμός πλοίου

Ενα δείγμα της υποκρισίας των πρωταγωνιστών της επέμβασης είναι ο προχτεσινός εμβολισμός από ιταλική πολεμική κορβέτα μιας μικρής ακταιωρού, όπου επέβαιναν Αλβανοί πολίτες. Ο εμβολισμός έγινε 35 μίλια ανοιχτά του Μπρίντιζι στην Αδριατική. Ηδη έχουν περισυλλεγεί 4 νεκροί και 35 ναυαγοί, αλλά είναι άγνωστος ο αριθμός των πιθανών θυμάτων, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό πόσοι ακριβώς επέβαιναν στην αλβανική ακταιωρό. Οι έρευνες διάσωσης συνεχίζονταν για πολλές ώρες, αλλά από ό,τι έλεγαν οι ειδικοί, στα συγκεκριμένα ύδατα υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για διασωθέντες. Αλλοθι για την απάνθρωπη πράξη του ιταλικού πολεμικού ναυτικού ήταν το γεγονός ότι όπως ισχυρίζονται, η μικρή ακταιωρός... αρνήθηκε να αποπλεύσει από τα ιταλικά ύδατα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ