Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πλήρη εξέλιξη η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων

Με πυρετώδεις ρυθμούς η κυβέρνηση προχωρά στην κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, ειδικότερα στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της ομιλίας του Κ. Σημίτη, την περασμένη Τετάρτη, στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Ηδη, η επιτροπή των "τεχνοκρατών" από τα συναρμόδια υπουργεία, που συνεδρίασε προχθές στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προχώρησε σε μια πρώτη καταγραφή των προτάσεών της, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση της κυβερνητικής εισήγησης στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και παγίδα.

Οι προτάσεις αυτές διέρρευσαν χτες, μέσω των "Νέων", σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί το έδαφος, αλλά και για να επιτρέψει ενδεχομένως αργότερα στην κυβέρνηση να απορρίψει ορισμένες από αυτές, τις κραυγαλέα αντιλαϊκές, με σκοπό να ενσωματώσει τις αντιδράσεις και να φανεί "συμβιβαστική" και "φιλολαϊκή".

Οι προτάσεις των "τεχνοκρατών" δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Μείωση των μισθών, αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, επέκταση της μερικής απασχόλησης, είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που περιέχονται στις εισηγήσεις τους. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ίδιες οι συλλογικές συμβάσεις. Τα βασικότερα από τα μέτρα είναι: "Η μείωση του κατώτατου μισθού, σε σχέση με το μέσο μισθό σε ορισμένες κατηγορίες νέων ή ανειδίκευτων εργατών. Τη βελτίωση της ελαστικότητας των μισθών και της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η βελτίωση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας με αλλαγή του ορίου επιτρεπόμενων απολύσεων. Βελτίωση της ελαστικότητας των ωραρίων, των υπερωριών και της μερικής απασχόλησης. Τη μείωση του προσωπικού σε ζημιογόνες επιχειρήσεις. Τη σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα. Τη διευθέτηση του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Τη θέσπιση προγραμμάτων επιδότησης της μερικής απασχόλησης".

Την ίδια στιγμή εντείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα υποστήριξης των μέτρων, με στόχο την εξασφάλιση της ανοχής ενός τμήματος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τα ΜΜΕ, τα οποία σπεύδουν με πλήθος άρθρων κλπ. να υπογραμμίσουν το "αναπόφευκτο" και "αναγκαίο" της αντιλαϊκής λαίλαπας.

Τις "προτεραιότητες" που έθεσε ο Κ. Σημίτης στην ομιλία του έσπευσε να χαιρετίσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, ο οποίος σε δήλωσή του, χτες, στην "Εξουσία" τονίζει ότι τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται είναι "προτεραιότητα στη μείωση του πληθωρισμού, διεκδικήσεις που δε θα υπερβαίνουν τις δυνατότητες της οικονομίας, διαρθρωτικές αλλαγές για την απασχόληση".

Την ίδια στιγμή, όμως, οι αντιδράσεις των εργαζομένων πληθαίνουν, ενώ οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ ζητούν έκτακτη σύγκληση των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ