Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαράζ ρυθμίσεων για "λιγότερο κράτος"

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καλούνται τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν άμεσα τις αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα για την υλοποίηση του νόμου, που υποτίθεται ότι θα οδηγήσει στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο

Κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους απ' αυτά φορείς, η βασική εγκύκλιος του νόμου που στα λόγια υποτίθεται ότι θα οδηγήσει στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο και στην πράξη θα φέρει τα "πάνω κάτω". Κι αυτό, γιατί όλες οι αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα που πρόκειται να εκδοθούν, αποσκοπούν στο να γίνει πράξη το "λιγότερο κράτος", όπως αξιώνουν οι πολυεθνικές και οι κάθε είδους "συνεταίροι" τους στην Ελλάδα, με πρόσχημα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης".

Με την εγκύκλιο αυτή, το υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στην έκδοση των προβλεπόμενων από το νόμο διατάξεων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο - που υπογράφτηκε στις 21 Μάρτη 1997 και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες - "η άμεση έκδοση σχεδόν όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων, των υπουργικών αποφάσεων ή των κοινών υπουργικών αποφάσεων, είναι αποφασιστικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη άσκηση από το υπουργείο Οικονομικών της δημοσιονομικής πολιτικής του τρέχοντος οικονομικού έτους".Στην ουσία, η έκδοση και η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων, θα αποτελέσουν και το μηχανισμό για να γίνει πράξη το "λιγότερο κράτος και περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία", με το ξήλωμα του λεγόμενου "κράτους πρόνοιας".

Στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου, καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί (κυρίως Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων) να εκδώσουν τις προβλεπόμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις ή τα προβλεπόμενα Προεδρικά Διατάγματα για:

  • τη συγκρότηση της Διαρκούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής Φορέων του Δημόσιου Τομέα που έχει σαν στόχο την κατάργηση, μετατροπή σε ΑΕ ή συγχώνευση φορέων του Δημόσιου Τομέα,καθώς επίσης τη στελέχωση της επιτροπής, τις αμοιβές των μελών της και των διαφόρων "εμπειρογνωμόνων" που θα προσληφθούν και τον τρόπο λειτουργίας της.
  • τη συγχώνευση ή κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ) ή τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΕ).
  • το περιεχόμενό και τη διαδικασία σύνταξης και υποβολής επιχειρησιακών σχεδίων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή τους εποπτευόμενους από αυτούς φορείς και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα επιχορηγούνται τα επιχειρησιακά σχέδια από τον κρατικό προϋπολογισμό (ποσά πάνω από 100 εκατ. δραχμές).
  • κάθε περίπτωση προσλήψεων προσωπικού από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), καθώς και την απόφαση για την αξιολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των δαπανών του προϋπολογισμού για τις προσλήψεις αυτές, για λειτουργικές δαπάνες και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας συγκεκριμένων υπηρεσιακών μονάδων ή και φορέων της διοίκησης.
  • το ρυθμιστικό πλαίσιο και την παροχή οδηγιών και αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δημόσιων οργανισμών, των ασφαλιστικών φορέων και των ΝΠΔΔ.Το πλαίσιο αυτό, θα καθορίζει τους κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς, τους όρους και προϋποθέσεις, με βάση τις οποίους θα γίνονται οι προσλήψεις συμβούλων διαχείρισης, οργάνωσης και αξιολόγησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των δημόσιων οργανισμών, ασφαλιστικών φορέων, ΝΠΔΔ κλπ.
  • την αξιοποίηση τόσο της δημόσιας περιουσίας, όσο και των δαπανών του προϋπολογισμού, σε ιδιωτικούς φορείς επιλογής της εκάστοτε κυβέρνησης. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, "παρέχεται η δυνατότητα στους υπουργούς να προβαίνουν ή να αναθέτουν σε εξωτερικούς συμβούλους την αξιολόγηση των δαπανών του προϋπολογισμού φορέων του Δημόσιου Τομέα"!
  • τη διαδικασία για την τακτοποίηση των χρεών φορέων του δημοσίου με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και παραχώρηση στο ελληνικό δημόσιο ίσης αξίας μετοχών ή με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης που προβλέπει τακτοποίηση των αλληλόχρεων λογαριασμών.
  • τη συγκρότηση της Διαρκούς Επιτροπής και Διαχείρισης Θεμάτων Νοσηλείας υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου ή μελών των οικογενειών τους.
  • τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου που σήμερα ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, με τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες.
  • τον τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστούν ή εκκαθαριστούν οι χρηματικές απαιτήσεις του δημοσίου από εξαγωγείς που είχαν εισπράξει από τον κρατικό προϋπολογισμό - προφανώς χωρίς να δικαιούνται - εξαγωγικές επιδοτήσεις με βάση την απόφαση 1574/70 της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς επίσης και τους όρους και προϋποθέσεις για την επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των τηλεφωνικών τελών και των τελών διακίνησης του ημερήσιου κλπ επαρχιακού Τύπου.
  • την αμοιβή που θα καταβάλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδας από το κοινό κεφάλαιο των ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων για τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ