Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΔΡΑ
"Οχι" μεν, αλλά...

Ενα "όχι", που προέκυψε μετά από μαραθώνια συζήτηση, έδωσε προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στα σχέδια του Ρ. Μπράνσον, για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην Υδρα, έξω από τα όρια του οικισμού Μικρό Καμίνι. Ενα "όχι" που χωράει, όμως, πολλή συζήτηση και που δυστυχώς συνοδεύεται από μια, εκ των προτέρων, πιθανή θετική απάντηση σε περίπτωση που η "Virgin" ζητήσει την ανέγερση κτιρίων με "παρόμοια" χρήση στα 11 στρέμματα που έχει εντός του οικισμού.

Να υποθέσουμε ότι είναι ένα έμμεσο χατίρι στον γνωστό επιχειρηματία; Είναι χαρακτηριστικό, πως όταν οι εκπρόσωποι της "Virgin" ρωτήθηκαν εάν διατίθενται να δεσμευτούν ότι δε θα αξιοποιήσουν την εντός οικισμού έκταση εκείνοι προκλητικά απάντησαν: "Δεν μπορούμε κι ούτε θα το κάνουμε, γιατί είναι δικαίωμά μας να τη χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε".

Ωστόσο, η απόφαση που προέκυψε είναι η ακόλουθη: Το ΚΑΣ δεν εξέτασε καθόλου τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, αφού ήδη η χωροθέτησή τους και η διάταξή τους αλλοίωνε την εκτός ορίων μορφή του οικισμού.Ως εκ τούτου απορρίφθηκε το αίτημα. Το δεύτερο σκέλος της απόφασης αναφέρει ότι εάν μια μελέτη για παρόμοια χρήση στην εντός σχεδίου έκταση διατάσσει τα κτίρια, με τρόπο που δε διαταράσσει την ισορροπία των όγκων μεταξύ τους, τις σχέσεις των κενών και πλήρων χώρων και συμμορφώνεται με την κλίση του εδάφους, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά.

Σε αυτό το δεύτερο, όμως, σκέλος, όπου μειοψήφησαν δύο μέλη του Συμβουλίου (Ν. Μίνως και Μ. Παναγιωτίδου), υπάρχει μια σημαντική "λεπτομέρεια". Ηδη ο ΕΟΤ (με υπουργική απόφαση) έχει χαρακτηρίσει τον οικισμό του Μικρού Καμινιού "κορεσμένο τουριστικά".Δηλαδή, αντί το ΚΑΣ να φαίνεται και να είναι πιο αυστηρό, όπως οφείλει για να διατηρεί τις ισορροπίες στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Εμφανίστηκε πιο χαλαρό όχι μόνο από τον ΕΟΤ, αλλά και από την ίδια την εταιρία, η οποία, ανεπίσημα, βέβαια, ισχυρίζεται ότι δεν προτίθεται να κάνει ξενοδοχείο εντός οικισμού (χτες το βράδυ συνεδρίασε το ΔΣ). Οσο για την απόφαση, τους φάνηκε "παράξενη", αφού περίμεναν το Συμβούλιο να είναι πιο αυστηρό σε ό,τι αφορά τα εντός οικισμού. Δημιουργία ψευδών εντυπώσεων από πλευράς "Virgin"; Μπορεί. Η ουσία όμως παραμένει ίδια.

Και δεν είναι τυχαίο. Το ΥΠΠΟ πάσχει από έλλειψη πολιτικής σε χώρους και σύνολα που χρήζουν προστασίας του.Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί η τουριστική ανάπτυξη να σχετίζεται με την Υδρα, αλλά είναι ερώτημα αν υπήρξε ποτέ από τα συναρμόδια υπουργεία σχέδιο και προγραμματισμός που να λαμβάνει υπ' όψη του τις ιδιαίτερες ανάγκες των τοποθεσιών - μνημειακά και ιστορικά σύνολα.Στην αντίθετη περίπτωση η Μύκονος δε θα ήταν παράδειγμα προς αποφυγή. Και δυστυχώς, καμιά φορά δεν εξαιρούνται, ακόμα και απόπειρες που κάνει το ΥΠΠΟ να καθιερώσει ενιαία αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στην προστασία, αφού δεν είναι σπάνιο να συνοδεύονται από ασάφειες, αντιφάσεις και "παραθυράκια" κρυμμένα κάτω από τις λέξεις.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ