Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0 - 1
"Βρόντηξε" ο Φραντζέσκος

Η Εθνική, μ' ένα ασύλληπτο γκολ φάουλ του Κ. Φραντζέσκου, επικράτησε στο Σαράγεβο της Βοσνίας και έφερε πιο κοντά το... Παρίσι

ΣΑΡΑΓΕΒΟ (του απεσταλμένου μας Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗ).-

Μπαμ και κάτω. Η γαλανόλευκη... ταξιαρχία με μια "κανονιά" του Κ. Φραντζέσκου βγήκε νικήτρια από την "ειρηνική μάχη" με τη Βοσνία για τα προκριματικά του Μουντιάλ '98. Ετσι έγινε ένα απ' τα σημαντικότερα βήματα για την πολυπόθητη παρουσία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Παρίσι. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει. Απομένουν δύο παιχνίδια εντός συνόρων με Κροατία, Δανία και οι διεθνείς μας πρέπει να συνεχίσουν με την ίδια σοβαρότητα και προσοχή.

Η νίκη αποχτάει μεγαλύτερη διάσταση γιατί, όπως αποδείχτηκε, η γηπεδούχος δεν είχε καμιά σχέση με την ομαδούλα που υποδεχτήκαμε στην Καλαμάτα. Το "δέσιμο", μέσα από συνεχή παιχνίδια, "λεγεωνάριων και ημεδαπών" δημιούργησε ένα ισχυρότατο σύνολο. Οσο για τις μονάδες αστέρια δεν της λείπουν. Τη νίκη δεν την έχασε η Βοσνία, την κέρδισε η Εθνική μας. Υπό μια εκρηκτική ατμόσφαιρα την οποία είχαν δημιουργήσει περίπου 35.000 φίλαθλοι, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και από νωρίς έδειξαν τις διαθέσεις τους. Ηθελαν η πρώτη εντός έδρας επίσημη υποχρέωσή τους να έχει ευτυχές τέλος. Μόλις στο 14 ο Σάμπιτς από θέση μέσα αριστερά, στο ύψος της μικρής περιοχής, έκανε αφύλακτος το σουτ, όμως ο Ατματσίδης απέκρουσε έξοχα. Δέκα λεπτά αργότερα ο Σαλιχάμιτζιτς μόνος του έστειλε την μπάλα... μια ανάσα άουτ.

Το μισάωρο σχεδόν συμπληρώθηκε με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να προσέχει, μ' επιτυχία, τα νώτα του. Ομως η ανάπτυξή του ήταν χλομή, αφού ο Τσάρτας δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα και ο Νικολαϊδης ήταν απελπιστικά μόνος του. Σιγά σιγά η Εθνική βγήκε μπροστά και άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Μάλιστα στο 33, ύστερα από φάουλ του Τσάρτα, ο Νικολαϊδης μόνος του έπιασε "σκαστή" κεφαλιά, χωρίς να βρει το στόχο.

Στην ανάπαυλα ο Κ. Πολυχρονίου, που έχει μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία, έκανε την πρώτη από τις κινήσεις οι οποίες στη "σκακιέρα" των πάγκων οδήγησαν σε ματ. Αντί του Κωστή έβαλε τον Γεωργάτο που νοικοκύρεψε την αριστερή πλευρά. Ανέβηκε η απόδοση και των υπολοίπων, μ' αποτέλεσμα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να πάρει τα ηνία του αγώνα. Στο 61 γυριστό του Νικολαϊδη, από σέντρα του Δώνη, έδιωξε δύσκολα ο Ντέτιτς και εννιά λεπτά αργότερα σουτ από τον Γεωργάτο κατέληξε ελάχιστα άουτ.

Την ίδια τύχη λίγο αργότερα είχε κεφαλιά του Νικολαϊδη, πάλι από σέντρα του Δώνη. Στο 67 ο ομοσπονδιακός τεχνικός ζευγάρωσε τις κινήσεις που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ μας, βάζοντας τον Φραντζέσκο. Οκτώ λεπτά αργότερα ο "μίστερ φάουλ" τον δικαίωσε. Με απευθείας εκτέλεση από πλάγια δεξιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στη συνέχεια ν' αναπαυτεί στα δίχτυα. Στο χρόνο που απέμενε οι Βόσνιοι τα 'δώσανε όλα και τρεις φορές μπορούσαν να ισοφαρίσουν. Στο 88 σουτ του Χαλίλοβιτς έδιωξε ο Καραταϊδης ενώ από ευνοϊκότατη θέση ο Κόντρο με πόδι και κεφάλι αστόχησε (92, 94).

Ολοι προσπάθησαν, όμως κάποιοι αξίζουν ιδιαίτερης μνείας. Ο Ατματσίδης για τις επεμβάσεις του σε καθοριστικά σημεία, ο Καλιτζάκης που εκτός των άλλων πήγε πολύ καλά στον Κόντρο, ο Πουρσανίδης σχεδόν αλάνθαστος στη θέση του ανασταλτικού μέσου. Ο Γεωργάτος που από αριστερά βοήθησε άμυνα και επίθεση, ο Δώνης κυρίως για τις πλαγιοκοπήσεις του και ο Νικολαϊδης που έδωσε πολλές μάχες.

Ο Γάλλος διαιτητής Αλέν Σαρς έδωσε ρεσιτάλ. "Κιτρίνισε" τους Σάμπιτς, Κόντρο, Καλλιτζάκη.

ΒΟΣΝΙΑ: Ντέτιτς, Σάμπιτς (86 Μπίρκιτς), Πεσίρεβιτς (79 Μπάλιτς), Ράμτσιτς, Κάτανα, Γιασάρεβιτς, Γκλάβας (79 Μούσιτς), Χαλίλοβιτς, Κόντρο, Σαλιχάμιτζιτς, Μπόλιτς.

ΕΛΛΑΔΑ: Ατματσίδης, Αποστολάκης, Καραταϊδης, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Πουρσανίδης, Ζαγοράκης, Νικολαϊδης, Κωστής (45 Γεωργάτος), Τσάρτας (67 Φραντζέσκος), Δώνης (87 Γ.Χ. Γεωργιάδης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ