Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Εφυγε" η Εφη Πανσέληνου

Η Εθνική Αντίσταση, το ΚΚΕ, τα Ελληνικά Γράμματα και η νομική επιστήμη έχασαν μια άξια εκπρόσωπό τους, την Εφη Πανσέληνου,που υπέκυψε προχτές στο σπίτι της, από την επάρατη νόσο, η οποία την τυράννησε αρκετά χρόνια. Μέχρι χτες το βράδυ δε στάθηκε δυνατόν να πληροφορηθούμε από τους οικείους της την ημέρα και ώρα της κηδείας, παρά τις σχετικές προσπάθειες και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ομοτέχνων της.

Η Εφη Πλιάτσικα - Πανσέληνου (σύζυγος του συγγραφέα Ασημάκη Πανσέληνου), γεννήθηκε στο Αυδημί της Θράκης (1916). Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Στα μεταπολιτευτικά χρόνια υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων,μέλος της διοίκησης της ΕΕΛ και της ΟΓΕ. Στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, του οποίου δεν έπαψε ποτέ να είναι μέλος. Στα Γράμματα εμφανίστηκε στα 1946, με δημοσίευση ποιημάτων της σε περιοδικά της Ν. Υόρκης, στα αγγλικά. Το 1958 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά της "Δρόμοι της Αθήνας", που αναφέρεται στην Αντίσταση και το οποίο γνώρισε πολλές εκδόσεις και διδάσκεται στη Σορβόνη και σε άλλα γαλλικά πανεπιστήμια. Το 1972 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή της "Αυλός του ανέμου". Ακολουθούν τα ποιητικά "Γράμμα από το καλοκαίρι" (1978), "Καθρέφτης της υποτροπής" (1980), "Η πετροθάλασσα και όλα τ' άλλα ποιήματα" (1990). Από τη "Σύγχρονη Εποχή" εκδόθηκαν τα πεζογραφικά της "Καταχτημένη χώρα" (1976), "Τελευταίος τρύγος" (1980), "Το γάλα της συκιάς" (1981), και πέρσι το τελευταίο της έργο (μελέτη) "Λυρικές προσεγγίσεις".

Στο ενεργητικό της είχε πολλά άρθρα σε περιοδικά για αισθητικά, λογοτεχνικά και κοινωνικά θέματα, ημερολόγιο της κατοχής με τίτλο "Περιμένοντας τους βαρβάρους", ταξιδιωτικές εντυπώσεις από σοσιαλιστικές χώρες και μελέτες, δημοσιευμένες σε ανάλογα περιοδικά: "Δικαστική εξουσία και γυναίκες (Αλέξανδρου Σβώλου. Συνταγματικό Δίκαιο)" - 1945, "Κοινωνική και νομική θέση της γυναίκας στην ΕΣΣΔ" - 1957, "Η ποίηση της Μαρίας Ρούσου" - 1990, "Η Ελληνίδα στην Αντίσταση" - 1990, "Ο εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος" - 1992 και μεταφράσεις: Ιούλιος Φούτσικ "Γραμμένο με τη θηλιά στο λαιμό", Α. Τσέχοφ "Η στέπα", Τσ. Αϊτμάτοφ "Μια μέρα ένας αιώνας", "Τι ξέρετε για τη Σοβιετική Λογοτεχνία;" ("Σύγχρονη Εποχή").

Να σημειώσουμε ότι η "Σύγχρονη Εποχή" εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο της Εφης Πανσέληνου και αντί στεφάνου προσφέρει 30.000 δρχ. στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ