Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΜΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Συνήθειες" στη "χώρα των ασμάτων"

Με μουσική και κινηματογράφο,συνεχίζονται οι εκδηλώσεις, που διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ,στα πλαίσια του Δίμηνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.Στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ,αύριο (8μ.μ.), φιλοξενούνται δύο σημαντικά και ελπιδοφόρα ονόματα της μουσικής μας σκηνής. Ο συνθέτης και τραγουδιστής Μίλτος Πασχαλίδης και ο συνθέτης Γιάννης Ιωάννου.

Την Κυριακή (6/4), στις 7μ.μ., στον ίδιο χώρο θα προβληθεί, σε πρώτη προβολή,το ντοκιμαντέρ του Σαντιάγκο Αλβαρέζ "Αστα λα Βιτόρια Σιέμπρε",το οποίο αναφέρεται στη ζωή και δράση του Τσε Γκεβάρα και περιλαμβάνει και σπάνια στιγμιότυπα της ζωής του στη Βολιβία. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σημαντικό έργο του σκηνοθέτη, ο οποίος δημιούργησε μια σειρά από πολιτικά ντοκιμαντέρ, αφιερωμένα στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, θα προβληθεί η πολυβραβευμένη μεξικάνικη ταινία "Σοκολάτα σε καυτό νερό".

Ερμηνευτής και τραγουδοποιός της νεότερης γενιάς ο Μίλτος Πασχαλίδης,θα μας ταξιδέψει στης "γιαγιάς τα παραμύθια",στη συντροφιά των "Χαϊνηδων" και των "Νεάρχου Παράπλους".Σε ένα "Παραμύθι με λυπημένο τέλος",αλλά και στις "Κακές συνήθειες" που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο.

"Το ΚΚΕ έχει παράδοση και ιστορία στον πολιτισμό" μας λέει. "Ασχολείται πάντα με την αγωνία και την ανησυχία των δημιουργών. Δε μου προξενεί έκπληξη η διοργάνωση του Δίμηνου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Εκπληξη θα μου προξενούσε το αντίθετο".

Οργισμένος από το σημερινό "πρόσωπο" της χώρας μας, τονίζει: "Ζούμε πλέον σε μια εποχή ατομικισμού. Ομως είναι ανάγκη ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Δυστυχώς, παραμένουν λίγοι αυτοί που έχουν τη διάθεση να έρθουν σε ρήξη με τα πράγματα".

Στην εκδήλωση του Σαββάτου ο Μ. Πασχαλίδης θα παρουσιάσει αντιπροσωπευτικά δείγματα της μουσικής του πορείας. Αγαπημένα ακούσματα από παλιότερες δουλιές και συνεργασίες του, αλλά και αποσπάσματα από τον τελευταίο του (δεύτερο) δίσκο "Κακές συνήθειες".

Πιο "νευρική" χαρακτηρίζει αυτή τη δουλιά του. "Αισιοδοξώ να είναι πιο καλά τραγούδια, ένα βήμα πάρα πάνω. Ο στίχος τώρα είναι πιο δεικτικός. Οπως και το "Παραμύθι με λυπημένο τέλος", έτσι και ο νέος δίσκος είναι ένας κύκλος, μια ενότητα. Επιστροφή σε μια παιδικότητα".

Στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, ο συνθέτης Γιάννης Ιωάννου και η μελωδική φωνή της Καλλιόπης Βέττα, θα μας ταξιδέψουν "... στη χώρα των ασμάτων".Ετσι ονομάζεται η νέα δισκογραφική δουλιά της Κ. Βέττα και του Γ. Ιωάννου, που θα κυκλοφορήσει στις 5 του Μάη. Είναι η πρώτη δισκογραφική τους κατάθεση, αν και ο Γ. Ιωάννου υπηρετεί χρόνια το μουσικό χώρο. Οπως ο ίδιος μάς λέει, "η φωνή της Καλλιόπης, ήταν η αιτία για να δραστηριοποιηθώ ως συνθέτης. Είναι ένας δίσκος με τρυφερά, ευαίσθητα τραγούδια. Αυτό το είδος μουσικής, δυστυχώς, λείπει από τα ακούσματα της σύγχρονης μεγαλούπολης".

"... στη χώρα των ασμάτων" περιλαμβάνονται ακόμη συνθέσεις των: Γ. Νικολάου, Μ. Πασχαλίδη, Π. Θαλασσινού, Τ. Γκρους, Γ. Σταυριανού, Θ. Παυλάκου και Β. Βέττα.Τους στίχους υπογράφουν οι: Γ. Ιωάννου, Β. Γιαννόπουλος, Χρ. Παπαδόπουλος, Τ. Σαλονικιού,Γ. Βασιλακοπούλου, Θ. Παυλάκος, Γ. Μπακλαβάς, Ηλ. Κατσούλης, Γ. Σταυριανός, Λένα Παππά.Στην αυριανή εκδήλωση θα γίνει και μικρή αναφορά στον Μάνο Λοϊζο,δημιουργό που σημάδεψε με το έργο του, τα βήματα του Γ. Ιωάννου. Ηταν το 1982, στην πρώτη εμφάνισή του στο 8ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Περιστέρι, όταν η αναγγελία θανάτου του Μ. Λοϊζου, πάγωσε τις καρδιές όλων μας. Τιμή εισόδου αύριο 1.000 δρχ. και την Κυριακή 800 δρχ.

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ