Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
"Γόρδιος δεσμός" τα ελλείμματα

Η δραματική επιδείνωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (το 1996 ήταν μεγαλύτερο κατά 6.000 φορές απο το 1994), αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία για την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Τον ύπνο του δικαίου φαίνεται ότι κοιμάται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει πως η οικονομία πάει καλά, προβάλλοντας επιλεκτικά μόνο τους δείκτες της οικονομίας που δείχνουν κάποια βελτίωση, η οποία πολλές φορές είναι και τεχνητή. Ομως, οι κυβερνώντες κάνουν πως δεν ακούν τον κώδωνα κινδύνου, που κρούουν εδώ και αρκετούς μήνες τα ελλείμματα στο ισοζύγιο (περιλαμβάνεται το σύνολο του "πάρε - δώσε" της Ελλάδας με το εξωτερικό), τα οποία αυξάνονται ανεξέλεγκτα και έχουν σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών. Η δραματική επιδείνωση - που σκιαγραφεί τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας - φαίνεται από το γεγονός ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών άγγιξε στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1996 το αστρονομικό ποσό των 4,8 δισ. δολαρίων. Ποσό, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τα ελληνικά δεδομένα.

Η μικρή βελτίωση που αναμένουν οι αρμόδιοι για το Δεκέμβρη δε θα επηρεάσει σημαντικά την εικόνα, καθώς για ολόκληρο το 1996 το έλλειμμα του ισοζυγίου δεν αναμένεται να κλείσει κάτω από το ποσό των 4,7 δισ. δολαρίων. Δηλαδή ως ποσοστό στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το έλλειμμα του ισοζυγίου θα κλείσει γύρω στο 3,5%., έναντι 1% περίπου το 1994.

Η δραματική επιδείνωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται τόσο στη διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος (επειδή οι εισαγωγές αυξάνονται και οι εξαγωγές μειώνονται ή μένουν στάσιμες), όσο και στη συρρίκνωση του πλεονάσματος αδήλων (μειώνεται σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα το συνάλλαγμα που μπαίνει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα αυξάνεται το συνάλλαγμα που βγαίνει νόμιμα στο εξωτερικό).

Το μέγεθος του προβλήματος, που ακούει στο όνομα ισοζύγιο, φαίνεται από την πορεία των βασικών δεικτών του, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας στην τελευταία διετία (σύγκριση εντεκαμήνου Γενάρη - Νοέμβρη 1996 με το ίδιο εντεκάμηνο του 1994):

  • Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε 35,2% ή κατά 4,3 δισ. δολάρια.Κι αυτό γιατί, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 28,4%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 11%. Ετσι, ενώ η δαπάνη για την εισαγωγή ξένων εμπορευμάτων αυξήθηκε περίπου κατά 4.9 δισ. δολάρια (από 17 δισ. δολάρια το 1995 σε 21,9 δισ. δολάρια πέρσι), τα έσοδα από τις εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων αυξήθηκαν μόλις 0,5 δισ. δολάρια (από 4,7 δισ. δολάρια το 1995 σε 5,2 δισ. δολάρια το 1996).
  • Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο αδήλων μειώθηκε κατά 4,1% ή 0,5 δισ. δολάρια.Η μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο αδήλων οφείλεται κυρίως λόγω της μείωσης στα κονδύλια που εισπράττει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία και της μεγάλης αύξησης του συναλλάγματος που βγήκε από την Ελλάδα στο εξωτερικό με τη μορφή "τόκων - μερισμάτων - κερδών". Συγκεκριμένα, τα έσοδα της Ελλάδας από τα διάφορα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκαν από 4,1 δισ. δολάρια το 1994 σε 3,8 δισ. δολάρια πέρσι (μείωση 6,9% ή 281 εκατ. δολάρια), ενώ τα κεφάλαια που βγήκαν νόμιμα στο εξωτερικό με τη μορφή "τόκων - μερισμάτων - κερδών" αυξήθηκαν κατά 39,2% ή κατά 768 εκατ. δολάρια. Η κακή πορεία στα παραπάνω δύο βασικά ισοζύγια, που εκφράζεται με την ισχνή αύξηση (4,1%) στο πλεόνασμα αδήλων και την υπέρογκη αύξηση (35,2%) στο εμπορικό έλλειμμα, είχε ως συνέπεια να τιναχτεί στα ύψη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, από 76,4 εκατ. δολάρια που ήταν στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1994, έφτασε στο περσινό εντεκάμηνο στο ποσό των 4,759,7 εκατ. δολαρίων. Αυξήθηκε δηλαδή κατά... 6.130% ή κατά 4.683,3 εκατ. δολάρια!

Το κακό δεν είναι μόνο η επικίνδυνη έξαρση των ελλειμμάτων στο ισοζύγιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτικοοικονομική εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Το κακό είναι, πως κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κλείνουν τα μάτια τους σ' αυτή την επικίνδυνη έκρηξη των ελλειμμάτων και υποστηρίζουν πως η οικονομία πάει καλά και πως δεν είναι σε κρίση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ