Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΓΣΕΒΕΕ)
Ο λόγος ανήκει στη βάση

Η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στη ΓΣΕΒΕΕ, με τη σύμπραξη των παρατάξεων που υποστηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, αυξάνει τις ευθύνες των αγωνιστικών δυνάμεων ν' ανατρέψουν με τη δράση τους την πορεία υπονόμευσης των αγώνων που θα χαράξει το νέο προεδρείο

Ενα νέο κεφάλαιο, κάθε άλλο παρά ευοίωνο, επιχειρούν να ανοίξουν για το συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων της χώρας οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των παρατάξεων που πρόσκεινται στο λεγόμενο μααστριχτικό τόξο, αυτές της ΠΑΣΚΕΒΕ, της ΔΑΚΜΜΕ και της ΑΣΚΜΜΕ. Αυτές που συμφώνησαν και ανέδειξαν στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ένα προεδρείο της αρεσκείας τους, με στόχο την όσο το δυνατό απρόσκοπτη προώθηση των στόχων τους στη βάση του "συγγενούς ιδεολογικού και πολιτικού πλαισίου", που όπως απροκάλυπτα ομολόγησαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους, διέπει τις τρεις παρατάξεις.

Αυτοί οι στόχοι, όπως έχουν αποδείξει τα δείγματα γραφής που κατά καιρούς έχουν δώσει με τη στάση τους, αλλά και όπως αποκαλύφτηκε για άλλη μια φορά και στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, διά των τοποθετήσεων των εκπροσώπων τους, καθώς και μέσα από το ψήφισμα που ενέκριναν, δεν είναι άλλοι από την αδρανοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Το συμβιβασμό με τη λογική των κυβερνητικών φιλομονοπωλιακών πολιτικών, τη λογική του "μονόδρομου" που υπαγορεύει η ΕΕ, την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της "ελεύθερης αγοράς", με τις πραγματικές αιτίες δηλαδή που γεννούν και θρέφουν την κρίση και το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Στόχος τους η μετατροπή της ΓΣΕΒΕΕ σε όργανο υποταγμένο σ' αυτές τις πολιτικές και σε μέσο υλοποίησής τους. Μακριά από τον αγωνιστικό και διεκδικητικό προσανατολισμό που πρέπει να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ και που - όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια από μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις - μπορεί να έχει, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο όξυνσης των καυτών προβλημάτων τους, όπως είναι η σημερινή.

Η ψήφος του συνεδρίου

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που υποστηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, τα βρήκαν και τα συμφώνησαν μια χαρά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα πολιτικά. Για να προωθήσουν μάλιστα τις επιλογές τους, ουσιαστικά απέκλεισαν από το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ την "Αγωνιστική Συσπείρωση" (που στηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ), την παράταξη που οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων των ΕΒΕ ανέδειξαν στο συνέδριο πρώτη δύναμη. Και η ψήφος της πλειοψηφίας του συνεδρίου, έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιατί με τη συγκεκριμένη επιλογή ψήφου, το συνέδριο έδωσε εντολή να συνεχιστεί η συνεπής αγωνιστική και διεκδικητική στάση απέναντι στα προβλήματα και στις πολιτικές που τα δημιουργούν, με ξεκάθαρες αντιμονοπωλιακές θέσεις. Αποφάνθηκε για την ενεργή στήριξη των κοινών συμφερόντων επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων και όλων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, ενάντια στις εντολές του Μάαστριχτ και του μεγάλου ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου, των "ευκαιριών" της "ελεύθερης" αγοράς που επικαλούνται οι άλλες παρατάξεις και η κυβέρνηση. Κατέδειξε την ανάγκη για ξεσκέπασμα των νόμων αυτής της αγοράς, που τσακίζουν την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση στο βωμό της επικράτησης των επιχειρηματικών μεγαθηρίων. Για τον αποκλεισμό αυτής της δύναμης από τις βασικές θέσεις του προεδρείου, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΜΜΕ για να ανοίξουν τη "νέα εποχή" που θέλουν για το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον από εδώ και πέρα προσανατολισμό και χαρακτήρα του. Κατάργησαν στην πράξη την παράδοση των τελευταίων προεδρείων που ήταν αντιπροσωπευτικά και αγνόησαν προκλητικά την ψήφο του 33% των αντιπροσώπων που ανέδειξαν την "Αγωνιστική Συσπείρωση" πρώτη δύναμη, εκφράζοντας τη θέλησή τους για το δυνάμωμα της αγωνιστικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος, την ενίσχυση της μαζικότητας, για διεκδικητικούς αγώνες ενάντια στη λογική του ευρωπαϊκού μονόδρομου, του μονόδρομου της βίαιης συρρίκνωσης των ΜΜΕ.

Υπηρεσία... ενημέρωσης Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ειπώθηκαν κατά τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ στη διάρκεια του συνεδρίου της ΓΣΕΒΕΕ. Εκεί, επανέλαβαν την προσήλωσή τους στον "ευρωπαϊκό" προσανατολισμό και στις "ευκαιρίες" των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την ανάπτυξη δήθεν της μικρομεσαίας επιχείρησης. Στην ουσία εννοούν τα διάφορα επιχειρηματικά κίνητρα, που σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν τους ΕΒΕ και τα οποία όπως είναι γνωστό τα ξεκοκαλίζουν οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες. Τόσο στο πρόγραμμα της ΔΑΚΜΜΕ, όσο και σε εκείνο της ΠΑΣΚΕΒΕ, είναι φανερό ότι θέλουν τη ΓΣΕΒΕΕ ένα όργανο "ενημέρωσης και στήριξης" των ΜΜΕ, που τη θεωρούν "άρρηκτα συνδεδεμένη με την ΕΕ, γιατί κάθε προσπάθεια που αντιστρατεύεται την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων", όπως αναφέρεται και στον προγραμματισμό δράσης της ΠΑΣΚΕΒΕ και μια σειρά άλλα. Ενώ η ΔΑΚΜΜΕ το αναφέρει ξεκάθαρα στη διακήρυξή της, ότι θέλει τη ΓΣΕΒΕΕ ένα όργανο που θα αγωνίζεται μεν για τα συμφέροντα των ΜΜΕ και παράλληλα θα είναι "ένα όργανο που θα υπηρετεί σωστά τα μέλη της με την προσφορά ουσιαστικών υπηρεσιών στη μετεξέλιξη, σύμφωνα με τα κοινοτικά πρότυπα". Πιστές στην πολιτική τους προέλευση, ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ ούτε καν άγγιξαν την αλήθεια, που είναι ότι στο όνομα αυτής της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, δεινοπαθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Στα ευρωπαϊκά προγράμματα και την "επιστημονική στελέχωση" της ΓΣΕΒΕΕ βλέπουν τις λύσεις στα προβλήματα των ΜΜΕ. Μ' αυτό τον προσανατολισμό θα επιχειρήσουν, έχοντας μοιραστεί το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, να ηγηθούν του συνδικαλιστικού κινήματος.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα το ζήτημα που έβαλε η ΠΑΣΚΕΒΕ και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκει σύμφωνα τα στελέχη της ΔΑΚΜΜΕ, για μετατροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε Γενική Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ζήτημα που δημιουργεί υποψίες, για το για ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μιλάνε, όταν έχουν εκ των προτέρων δηλώσει ότι θεωρούν άρρηκτα συνδεδεμένη την ανάπτυξη των ΜΜΕ με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ολα τα δεδομένα δείχνουν ότι μια νέα σελίδα γυρνάει για το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ με τις μεθοδεύσεις των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΜΜΕ, που σύστησαν μια διοίκηση κομμένη και ραμμένη στα "Ευρω" - μέτρα τους, παρόμοια με εκείνη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που τώρα βρήκε σύμμαχους, με στόχους που έχουν δηλωθεί εξαρχής στη βάση "συγγενών ιδεολογικών και πολιτικών αντιλήψεων". Μία σελίδα, που όλα δείχνουν ότι εάν η βάση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ δεν αντισταθεί, το κίνημα θα οδηγηθεί σε αδράνεια, σε εφησυχασμό και σε μέσο νομιμοποίησης και υλοποίησης των σχεδίων της ΕΕ και της κυβέρνησης για το ξήλωμα 350.000 ΜΜΕ επιχειρήσεων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο άλλος δρόμος

Το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ είναι αλήθεια ότι φωτογράφισε σημαντικές αδυναμίες του συνδικαλιστικού κινήματος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της οργανωτικότητας και της μαζικότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Παρά το γεγονός ότι τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο μέχρι το φετινό υπήρξε έντονη όξυνση των προβλημάτων των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, και παρά τις αγωνιστικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στο ίδιο διάστημα, που ανέδειξαν τις δυνατότητες του κινήματος, στην πράξη δεν υπήρξε το ανάλογο δυνάμωμα της μαζικότητας και οργανωτικότητας, αναδείχτηκε η ανεπαρκής επαφή των διοικήσεων των οργανώσεων με τη βάση τους, η έλλειψη ζωντανής επαφής και ενημέρωσης. Ο ρόλος των συνεπών προοδευτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα κάτω από τις νέες συνθήκες, όπως διαμορφώνονται με τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, θα αποδειχτεί καταλυτικός για την ανάπτυξη της πάλης και την άσκηση πίεσης στη νέα διοίκηση στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και αιτιών που τα δημιουργούν, μακριά από αυταπάτες και δημαγωγικά χρυσωμένα χάπια. Οι δυνάμεις της ΔΗΚΕΒΕ καλούνται να δυναμώσουν την παρέμβασή τους σε όλα τα επίπεδα, κύρια στις κλαδικές οργανώσεις και τις Ομοσπονδίες, να ενισχύσουν τη δημιουργία νέων συνδικαλιστικών οργανώσεων όπου χρειάζεται, δίνοντας βαρύτητα στη δημιουργία νέων εμπορικών συλλόγων για τη δυναμική παρέμβαση και συσπείρωση των ΕΒΕ γύρω από τις οργανώσεις τους και την άσκηση πίεσης από τη βάση για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, κόντρα στο συμβιβασμό και την υποταγή με το μονόδρομο της ΕΕ και της ελεύθερης αγοράς των μονοπωλίων, ενάντια στις αντιλαϊκές φιλομονοπωλιακές πολιτικές, σε έναν αγώνα κοινό με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που θίγονται από τις ίδιες πολιτικές.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ