Κυριακή 6 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιστορίες για "ήμερους"

Δεν υπάρχει τίποτε που να συγκινεί περισσότερο έναν άνθρωπο που ζει καθημερινά στην πόλη, από τη φυγή. Ενας άνθρωπος, που εργάζεται κάτω από τις γνωστές συνθήκες, που αναπνέει το καυσαέριο συνεχώς, που ιδρώνει να βρει μια θέση για το αυτοκίνητό του, που μετανιώνει που ήρθε στον κόσμο όταν περιμένει το λεωφορείο, αυτός ο άνθρωπος και τι δε θα έδινε να "πεταχτεί" μέχρι τη Μογγολία και να ζήσει απίθανες στιγμές. Από την ΕΤ-2στις 18.15η σειρά ντοκιμαντέρ "Ιστορίες της άγριας φύσης" θα μας οδηγήσουν και θα μας ξεναγήσουν τη Δευτέρα, στα "Βουνά της λεοπάρδαλης του χιονιού". Η Μογγολία είναι ένα από τα πιο άγνωστα μέρη του πλανήτη μας, καθώς το σκληρό της κλίμα την καταδίκασε σε απομόνωση, αιώνες τώρα. Μια απομονωμένη γωνιά της Γης είναι, που όμως, επέτρεψε σε πολλά σπάνια είδη ζώων να βρουν καταφύγιο στα βουνά και στην έρημό της... Η εκπομπή ερευνά τον πλούτο της Μογγολίας και παρουσιάζει μερικά από τα πιο σπάνια ζώα όπου υπάρχουν σήμερα στον κόσμο, όπως η λεοπάρδαλη του χιονιού, η αρκούδα Γκόμπι και η άγρια καμήλα. Εκτός, όμως, από τα ζώα, εμείς, οι "τηλεοπτικοί" ταξιδιώτες θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους κατοίκους της Μογγολίας που ζούνε σε νομάδες και να μοιραστούμε κάποιες στιγμές.

Ο καιρός των Τσιγγάνων

"Θα πάμε να ακούσουμε τσιγγάνικα βιολιά και τραγούδια ερωτικά". Αυτό είναι το όνειρο πολλών ανθρώπων. Μιλάνε για τα βιολιά, για τα τραγούδια, για το πάθος των Τσιγγάνων, αλλά ποτέ για τους Τσιγγάνους, λες και αυτοί οι δικοί μας άνθρωποι δεν ίσοι μας. Λες και εμείς ανήκουμε σε κάποια άλλη ράτσα, ράτσα ανώτερη. Είναι ντροπή στα αλήθεια. "Στην άκρη της πόλης" θα μας μεταφέρει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της ΕΤ-2 στις 21.00 την Τρίτη και θα μας περιγράψει τη ζωή των Τσιγγάνων στο βόρειο άκρο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ο καταυλισμός "Αγία Σοφία" υπάρχει για περισσότερα από 20 χρόνια και οι συνθήκες διαβίωσης είναι πρωτόγονες, δηλαδή, απουσία νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, υγειονομικής περίθαλψης και άλλων πολλών. Απουσία στοργής και αγάπης χαρακτηρίζει τον καταυλισμό και τον καταδικάζει να συνεχίζει την ύπαρξή του σε τραγικές και απάνθρωπες συνθήκες. Οι Τσιγγάνοι μιλούν στο φακό για τα προβλήματά τους και απαιτούν ίση μεταχείριση με τους Ελληνες πολίτες, εφ' όσον πληρώνουν φόρους, υπηρετούν στο στρατό και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους μη Τσιγγάνους. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Αναγνωστόπουλου.

Η σοφία του Ινδιάνου

Πριν από μερικά χρόνια, τέσσερα για την ακρίβεια, έγινε μια παγκόσμια οικολογική συνάντηση στη Βραζιλία, η λεγόμενη Διάσκεψη του Ρίο. Εκεί κατατέθηκαν οι ανησυχίες και οι φόβοι για την τύχη του πλανήτη Γη, και είχαν εκτενώς εκτεθεί, οι κίνδυνοι που μας απειλούν καθημερινά. Οι σύνεδροι μιλούσαν και αντιδρούσαν, προτάσεις έκαναν για τη σωτηρία μας. Τα πρόσωπά τους έμοιαζαν τρομαγμένα και ξαναμμένα μέχρι τη στιγμή που ένας Ινδιάνος πήρε το λόγο και με τρεις κουβέντες, απλές, αληθινές και σοφές έκανε τις εκφράσεις να αλλάξουν. Η ντροπή εμφανίστηκε και η ανησυχία εξαφανίστηκε από τα "λευκά" πρόσωπα. Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Διότι την Τρίτη στις 23.10 ο ΑΝΤΕΝΝΑ παρουσιάζει την ταινία "Ο τελευταίος Ινδιάνος".Το 1911 στην Καλιφόρνια περιπλανιέται ο Ισι, ο τελευταίος της φυλής των Γιάσι. Οι κάτοικοι τον θεωρούν για άγριο, αλλά ο ανθρωπολόγος Αλφρεντ Κρέμπερ τον παίρνει μαζί του γιατί καταλαβαίνει ότι ο σοφός Ινδιάνος έχει πολλά να του διδάξει. Με τον Γιον Βόιτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ