Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Ολική παραχώρηση στο Μέγαρο Μουσικής

Με θριαμβολογίες, ευχαριστίες και υποκλίσεις, ανακοινώθηκε, χτες, το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου.Αλλά ο Σύλλογος "Φίλοι της Μουσικής", και ακριβέστερα ο Χρ. Λαμπράκης,δε θεώρησε καθόλου απαραίτητο να προηγηθεί της ανακοίνωσης του προγράμματος η απαραίτητη (ακόμα κι αν είναι τυπική... στην προκειμένη περίπτωση) γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την παραχώρηση ή μη του θεάτρου.Και απ' όσο γνωρίζουμε, το θέμα της παραχώρησης, όχι μόνο δεν έχει συζητηθεί από το ΚΑΣ, αλλά ούτε καν εκκρεμεί.Επίσης, χωρίς τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, αποφασίστηκε η αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού θεατών από 500 που ήταν πέρυσι σε 700 (!), με την αιτιολογία ότι έχουν προχωρήσει τα ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα. Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, ποιος είναι ο πλέον αρμόδιος να κρίνει, εν τέλει, αν το θέατρο αντέχει την καταπόνηση από 200 επιπλέον ανθρώπους;Να σημειωθεί ότι από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου απουσίαζαν, τόσο ο καθηγητής Αρχαιολογίας, μέλος του ΚΑΣ και της Επιτροπής Στήριξης του Θεάτρου, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, όσο και η προϊσταμένη της αρμόδιας Εφορείας, κ. Παχύγιαννη. Απουσίαζε, δε, και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, σαν να είχε εκχωρηθεί εξ ολοκλήρου το αρχαίο θέατρο και μάλιστα με τις "ευλογίες" της υπουργού Ανάπτυξης που ήταν παρούσα.Ετσι, αν και αόριστα ειπώθηκε ότι "προχωρούν" οι εργασίες πλήρους αποτύπωσης, ανασκαφής και αναστήλωσης του μνημείου, κανείς δε μίλησε πιο συγκεκριμένα για την πορεία του έργου.

Αντίθετα, προέβησαν σε ανακοινώσεις, μεγαλόστομες μεν, επικίνδυνες για την τύχη του μνημείου δε, αφού ο Χρ. Λαμπράκης δήλωσε ότι ελπίζει το "ιδιωτικό" του φεστιβάλ να ενταχθεί στα ετήσια Φεστιβάλ που διοργανώνει ο ΕΟΤ, κάτι που αμέσως μετά υποσχέθηκε να υλοποιήσει η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, συμπληρώνοντας πως σκοπός είναι ό,τι έγινε στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου να επεκταθεί και σε άλλα θέατρα.Μήπως εννοεί ότι θα παραχωρηθούν, με το δέλεαρ της χορηγίας, και άλλα θέατρα διά αυτού του τρόπου; Η υπουργός Ανάπτυξης είπε, εξάλλου, ότι το Μικρό Θέατρο θα ενταχθεί στα φεστιβαλικά προγράμματα στο πλαίσιο της ανώνυμης εταιρίας, που πρόκειται να συσταθεί για το Φεστιβάλ Επιδαύρου τον επόμενο χρόνο. Να σημειωθεί ότι το μικρό Θέατρο έχει ενταχθεί στο Β ΚΠΣ.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει στιγμές από την κλασική μουσική, τη σύγχρονη ελληνική, καθώς και από την ποίηση. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Μ. Βολανάκης, Ν. Γαληνέα, Μ. Λυμπεροπούλου, Δ. Φωτόπουλος,οι οποίοι δήλωσαν ότι θα διαθέσουν την αμοιβή τους για την αναστήλωση του θεάτρου και ακόμα: Σ. Γιαννάτου, Π. Δράκος, Αλ. Ιωαννίδης, Κ. Κτώνα, Γ. Λαζαρίδης, Μ. Μπιλντέα, Αλ. Μυράτ, Γ. Νταλάρας.Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τα τέσσερα Σαββατοκύριακα του Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ