Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρόστιμα για την "ευτέλεια" των εκπομπών

Τα τελευταία πρόστιμα της "θητείας" του, έβαλε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η τριετής θητεία του ΕΣΡ, με τη σημερινή του σύνθεση, λήγει στις 21 Απρίλη. Χτες ήταν και η προτελευταία συνεδρίασή του, πριν τη λήξη της θητείας του. Μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος Απρίλη, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ θα πρέπει να έχει ορίσει το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Ουσιαστική ήταν η χτεσινή συνεδρίαση, αφού ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ ασχολήθηκαν με εκπομπές, που προσβάλλουν την ανθρώπινη προσωπικότητα και αξιοπρέπεια, παραβαίνοντας διατάξεις του νόμου και των Κωδίκων Δεοντολογίας. Στην ημερήσια διάταξη ήταν οι εκπομπές "Χρυσό κουφέτο" του ΣΤΑΡ,"Ερωτοδικείο" του NEW και "Λογοδοσμένοι" και "Αληθινές ιστορίες" του ΣΚΑΪ. Το ΕΣΡ έκρινε ότι οι εκπομπές αυτές προσβάλλουν το "δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας", όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα και παραβιάζουν τη διάταξη του νόμου, που αναφέρει ότι οι κάθε είδους εκπομπές θα πρέπει να σέβονται, μεταξύ άλλων, την "προσωπικότητα, την τιμή, την υπόληψη, τον ιδιωτικό και οικογενειακό βίο", "κάθε προσώπου, η εικόνα του οποίου εμφανίζεται στην οθόνη ή το όνομα του οποίου, ή στοιχεία επαρκή για τον προσδιορισμό του οποίου μεταδίδονται". Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 5 εκατομμυρίων στο ΣΤΑΡ για το "Χρυσό κουφέτο" (εκπομπές που μεταδόθηκαν στις 1 και 2/2/97), 5 εκατομμύρια στο ΣΚΑΪ για την εκπομπή "Λογοδοσμένοι" (1η και 2/2/97), 15 εκατομμύρια στο NEW για το "Ερωτοδικείο" (7,8,16/3/97) και άλλα 30 εκατομμύρια στον ΣΚΑΪ για την εκπομπή "Αληθινές ιστορίες" (14, 15, 16/1 και 4 και 5/2/97).Στη συνεδρίαση και από τα μέλη του ΕΣΡ υπογραμμίστηκε η "ευτέλεια" αυτών των εκπομπών και η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η υποτιθέμενη "κοινωνική" εκπομπή "Αληθινές ιστορίες" εισέπραξε μεγαλύτερο πρόστιμο για συγκεκριμένη εκπομπή, στην οποία ουσιαστικά "χρησιμοποιήθηκε" ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Στην εν λόγω εκπομπή, οι υπεύθυνοί της έβαλαν έναν τυφλό να ...χορεύει, αποδεικνύοντας την ανυπαρξία οποιασδήποτε στοιχειώδους ευαισθησίας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Προκλητική προς το δημόσιο αίσθημα, όμως, είναι και η αιτιολογία των υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών, στα υπομνήματα που απέστειλαν στο ΕΣΡ. Για άλλη μια φορά, υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους εκπομπές επιτελούν "κοινωνικό έργο" (!) και πως η προσέλευση των προσκεκλημένων είναι ...εθελουσία. Και αυτό βέβαια, όταν είναι ηλίου φαεινότερον ότι "προσκεκλημένοι" σε τέτοιου είδους εκπομπές είναι - όπως, άλλωστε, επισημάνθηκε και στο ΕΣΡ - άτομα, που έχουν μια νοητική καθυστέρηση ή πρόσωπα που στη ζωή τους αντιμετώπισαν ατυχίες.

Η "αποχαιρετιστήρια" συνεδρίαση του ΕΣΡ θα γίνει τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 17 Απρίλη.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ