Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Ψαλιδίζονται" και οι συντάξεις

Μικρότερες συντάξεις θα παίρνουν, με βάση το νέο μισθολόγιο, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα βγουν στη σύνταξη από την 1η Γενάρη του χρόνου

Η μείωση των συντάξεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, που θα βγουν στη σύνταξη από 1ης Γενάρη '97, θα είναι ένα ακόμα από τα αποτελέσματα του πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών. Ενός μισθολογίου που έχει χαρακτηριστεί "φτωχολόγιο" και άκρως επικίνδυνο και το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση της κυβέρνησης και στους απώτερους στόχους της για κατεδάφιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και που επιχειρείται να συγκαλυφθούν μέσα από τις τυμπανοκρουσίες περί "κοινωνικού διαλόγου".

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σε πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτηθούν από την αρχή του χρόνου, θα ισχύσει ο ίδιος τύπος υπολογισμού των συντάξεων. Μέχρι τώρα ο τρόπος αυτός έπαιρνε υπόψη του το βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα, την ΑΤΑ και οικογενειακό επίδομα στο βαθμό που αυτό δινόταν. Από δω και πέρα και με δεδομένο ότι δε θα υπάρχει πλέον στην ανάλυση μισθού η ΑΤΑ, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση το βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα και τα οικογενειακά επιδόματα.

Μέχρι τώρα για την περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης), με 15 χρόνια υπηρεσίας, έγγαμο με 2 παιδιά, η σύνταξη υπολογιζόταν, παίρνοντας υπόψη το βασικό του μισθό που ήταν 32.000 δρχ., το χρονοεπίδομα 10.240 δρχ και το "κουτάκι" της ΑΤΑ, που ήταν 131.869 δραχμές. Σύμφωνα με τον τύπο υπολογισμού, η σύνταξη που δίνεται μέχρι σήμερα είναι 97.729 δρχ.

Με το νέο μισθολόγιο, τα επιμέρους ποσά αλλάζουν και διαμορφώνονται ως εξής: Βασικός μισθός 134.000 δρχ., χρονοεπίδομα 42.880, και οικογενειακό επίδομα 24.000 δρχ. Η σύνταξη που προκύπτει είναι 84.700 δραχμές, δηλαδή κατά 10.000 δραχμές λιγότερα από το αν ίσχυε το παλιό μισθολόγιο.

Η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσουμε τις αυξήσεις από τοδιορθωτικό ποσό (2,5%) και την εισοδηματική πολιτική (2% + 2,5%) που θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι, αν εξακολουθούσε να ισχύει το παλιό μισθολόγιο. Στο παραπάνω παράδειγμα η σύνταξη με το παλιό μισθολόγιο θα ανερχόταν στις 104.730 δρχ. Οπότε η μείωση φτάνει τις 20.030 δρχ.

Μόνο για ελάχιστους δημόσιους υπάλληλους που θα συνταξιοδοτηθούν από φέτος θα υπάρξει αύξηση στις συντάξεις και αφορά όσους έχουν πάνω από 31 χρόνια υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου έχει ως άμεση συνέπεια τη δημιουργία συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων δύο ταχυτήτων, αυτών που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ισχύ του νόμου και όσων είναι ήδη συνταξιούχοι. Ωστόσο, ο υφυπουργός δήλωσε πως θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα προσαρμόζει τις συντάξεις των παλιών στα δεδομένα του νέου μισθολογίου, ξεκαθαρίζοντας: "αν η προσαρμογή θα σημάνει κάποιες αυξήσεις για κάποιους, θα συμψηφιστούν με τις αυξήσεις που θα δοθούν. Πάνω από 2% +2,5% δεν πάει"! Το νομοσχέδιο αυτό θα είναι έτοιμο μέχρι τον Μάη, αλλά είναι άγνωστο το πότε θα εφαρμοστεί.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε σχετικά: "Οι συνέπειες του νέου μισθολογίου δεν αφορούν μόνο τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και τους συνταξιούχους. Είναι σαφές ότι, με βάση τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, όλοι οι συνάδελφοι που θα συνταξιοδοτηθούν από φέτος θα έχουν μείωση στη σύνταξή τους που και ονομαστικά, αλλά και πραγματικά (αν συνυπολογιστούν το διορθωτικό και η εισοδηματική πολιτική) θα είναι μερικές χιλιάδες δραχμές. Οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο δυσμενείς τα επόμενα χρόνια. Οταν μάλιστα ο υφυπουργός είπε ότι όποιες αυξήσεις δοθούν τα επόμενα χρόνια θα είναι δραχμικές και δε θα ενσωματώνονται στους βασικούς μισθούς. Εκείνο που προέχει σήμερα είναι η ανάπτυξη ισχυρού μετώπου αγώνα για την ανατροπή και κατάργηση αυτού του εκτρώματος που οδηγεί στη μόνιμη φτώχεια".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ