Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Ψήφισαν "συναίνεση", αντί αντίστασης

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση" συνδιαμόρφωσαν το πλαίσιο γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, στη βάση της αποδοχής της παγίδας του "κοινωνικού διαλόγου" και του ευρωπαϊκού "μονόδρομου", απορρίπτοντας τις θέσεις της ΔΑΣ

Τη διαμόρφωση πλαισίου για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως, το οποίο βασίζεται σε σχέδιο της "Αυτόνομης Παρέμβασης", αποφάσισαν χτες, στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση". Και οι τρεις παρατάξεις επιτέθηκαν, μέσω των εκπροσώπων τους, στις θέσεις της ΔΑΣ για έναν ενωτικό, ταξικό γιορτασμό. Ομόφωνα αποφασίστηκε η κήρυξη 24ωρης απεργίας για την 1η Μάη, ενώ η ΔΑΣ πρότεινε και απεργιακή κινητοποίηση τις πρώτες μέρες από την έναρξη του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου".

Κύρια στοιχεία της θέσης της ΔΑΣ ήταν η απόκρουση των αντεργατικών κυβερνητικών σχεδίων, η μη αποδοχή από τη ΓΣΕΕ του "κοινωνικού διαλόγου", των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου". Επέμεινε, επίσης, στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων, στην οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών. Ασκησε κριτική στη στάση της ΓΣΕΕ στους αγώνες των αγροτών, των καθηγητών, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στο εμπόριο κλπ.

Οι τοποθετήσεις των τριών παρατάξεων, ως προς το περιεχόμενο του διεκδικητικού πλαισίου, κινήθηκαν στην αποδοχή του "κοινωνικού διαλόγου" με διαφοροποιήσεις για το περιεχόμενό του, στην αποδοχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με την επισήμανση ότι πρέπει να ενισχυθούν τα "κοινωνικά" χαρακτηριστικά της, στην υπεράσπιση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, με τον όρο να επιβάλει το συνδικαλιστικό κίνημα τις ...δικές του θέσεις.

Οι θέσεις αυτές υποστηρίχτηκαν, παρ' όλο που από όλους έγινε δεκτό ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι τον "κοινωνικό διάλογο" για την υλοποίηση αντεργατικών επιλογών, ότι από την περιβόητη "αναθεώρηση" της Συνθήκης του Μάαστριχτ δε θα προκύψει τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους και ότι τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης σκοπεύουν στην υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας!

Το δεύτερο σκέλος των τοποθετήσεων εντοπίστηκε στην επίθεση στη ΔΑΣ και συνοδεύτηκε από κορόνες περί "ενότητας δράσης" και... ανησυχία για τυχόν"διάσπαση" του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΔΑΣ,σημείωσε: "Δε θεωρούμε ενότητα να είμαστε όλοι μαζί για να υποχωρήσουμε στην κοινωνική ασφάλιση, για τη συναίνεση, για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Δηλαδή, ενότητα για τη νομιμοποίηση του κοινωνικού διαλόγου, ενότητα για να μείνει πίσω ο αγώνας των αγροτών, ενότητα που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην πάρουν αυτά που πρέπει οι ναυτεργάτες. Τέτοια ενότητα την απορρίπτουμε, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, πιστεύουμε ότι δεν υπηρετεί την εργατική τάξη. Υποστηρίζουμε την ενότητα του αγώνα, της διεκδίκησης, την ενότητα της ταξικής πάλης".

Σχετικά με τις φωνές που ακούστηκαν για "διάσπαση", ο Γ. Μαυρίκος είπε: "Η ενότητα του κινήματος πρέπει να πούμε ότι κινδυνεύει, στο βαθμό που συνεχιστεί η συναινετική και ηττοπαθής πορεία. Αν το κίνημα, αν η ΓΣΕΕ, αν τα συνδικάτα, ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση, παίρνουν αυτή ή την άλλη θέση, ανάλογα με το ποια είναι η στάση τους στο Μάαστριχτ και τι λέει η "Λευκή Βίβλος" τοποθετούνται έτσι ή αλλιώς, αυτή είναι η πορεία που οδηγεί με μαθηματική πορεία στη διάσπαση, ενώ η γραμμή που υποστηρίζουμε εμείς είναι γραμμή, που συσπειρώνει, που ενώνει, που διαπαιδαγωγεί και οδηγεί σε αναζωογόνηση το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η στόχευσή μας είναι να είμαστε μέσα, στην "καρδιά" κι αυτό σημαίνει για εμάς εργάτες, εργοστάσιο, κλάδος, γειτονιά, νομός, περιοχή".

Οι άλλες παρατάξεις

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος υποστήριξε ότι το πλαίσιο του γιορτασμού πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις της ΓΣΕΕ. Είπε ότι είναι αναγκαίος ο "κοινωνικός διάλογος" και ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει τις θέσεις της και η ΓΣΕΕ τις δικές της. Θέλησε, μάλιστα, να υποβαθμίσει τη σημασία του διαλόγου και σημείωσε ότι η κατάληξή του είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί και στα όργανα της ΓΣΕΕ. Για τη ΔΑΣ, είπε ότι προσπαθεί "να αναδείξει τη διαφορετικότητά της".

Η ΔΑΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στον "κοινωνικό διάλογο", εκφράζοντας τη διαφωνία της για τον τρόπο που πάει να γίνει και σημείωσε ότι δε θα πρέπει να μπουν σε συζήτηση βασικά εργασιακά δικαιώματα. Υποστήριξε ακόμα ότι την Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει μια συγκέντρωση για να μην αποδυναμωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα...

Από την πλευρά της, η "Αυτόνομη Παρέμβαση" συμφώνησε πως ο διάλογος θα αποτελέσει "άλλοθι" για να περάσει η κυβέρνηση τα μέτρα της, αλλά υποστήριξε ότι απαιτείται η συμμετοχή σε αυτόν για να ...αποκαλυφθούν οι προθέσεις της. Σχετικά με τα ΤΣΑ, υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στο να μην γίνουν όπως τα θέλει η κυβέρνηση... Για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, υποστήριξε ότι δε θα προκύψει κάτι καλύτερο, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντιπαράθεση της "κοινωνικής Ευρώπης" και πρότεινε Δημοψήφισμα.

Τοποθετήσεις

"Σήμερα γίνονται ποιοτικές αλλαγές σε βάρος της εργατικής τάξης και θέλουν συνενόχους τους εργαζόμενους", σημείωσε η Χ. Τσεντούρου,μέλος της διοίκησης από το συνδυασμό της ΔΑΣ. Ο Χ. Κατσώτης (ΔΑΣ) εντόπισε τη διαφορά ανάμεσα στο διάλογο για τον οποίο πάλευαν τα συνδικάτα και τον "κοινωνικό διάλογο" που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι για να εφαρμόζουν προαποφασισμένες θέσεις.

Ο Σ. Μαντζουράνης τόνισε ότι η ΔΑΣ με τη στάση της θέλει να σηματοδοτήσει ότι υπάρχει αντίπαλος στην αντεργατική επίθεση και ότι το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς έχει μεγάλη σημασία.

Ο Γ. Σταυρόπουλος (ΔΑΣ) σημείωσε ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις γύρισαν την πλάτη τους σε σοβαρές επιλογές που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Κριτική στα ΤΣΑ άσκησε και ο Η. Κοντόπουλος,πρόεδρος του ΕΚΘ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, ενώ υποστήριξε ότι "όλοι δέχονται τη συζήτηση μέσα από τον κοινωνικό διάλογο", σημειώνοντας, τέλος, ότι μπορούν να βρεθούν κοινά στοιχεία για την Πρωτομαγιά.

Ο Σ. Στολίδης,πρόεδρος του ΕΚ Ξάνθης (ΠΑΣΚΕ), είπε ότι πρώτα πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει το πλαίσιο του διαλόγου και ύστερα η ΓΣΕΕ να συζητήσει για τη δική της θέση. Ιδιαίτερη κριτική άσκησε στα ΤΣΑ, φέρνοντας την εμπειρία από την περιοχή του, όπου οι μισοί εργαζόμενοι δουλεύουν με μερική απασχόληση, δέχτηκαν το τετραήμερο και στο τέλος έφυγαν όλες οι επιχειρήσεις έτοιμου ενδύματος. Προέβλεψε, μάλιστα, τη διάλυση του εργοστασιακού συνδικαλιστικού κινήματος, λόγω των ΤΣΑ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ