Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΜΙΝΙ ΥΔΡΑΣ
Ανοιχτό ενδεχόμενο, η ανέγερση του ξενοδοχείου

Ασαφής η απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ασαφής ήταν η απάντηση της κυβέρνησης χτες στη Βουλή για το αν θα επιτραπεί σε πολυεθνική εταιρία να προχωρήσει στην κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον οικισμό Καμίνι Υδρας. Συγκεκριμένα απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη από μέρους του η τελική απόφαση γιατί δεν του έχει διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης με τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Αφού αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προστατεύει την Υδρα ως χώρο ιστορικό, μνημειακό και φυσικού κάλλους, τόνισε: "Θεωρώ αυτονόητο ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί σεβόμενο την αρχή της νομιμότητας. Εχει διατυπωθεί η γνωμοδότηση - που είναι απλή γνώμη - του ΚΑΣ, δεν έχουν καθαρογραφεί τα πρακτικά πολύωρων συνεδριάσεων κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε ακρόαση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Μόλις μου υποβληθεί ο φάκελος θα τον μελετήσω και με βάση τα κριτήρια που επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας και η πολιτική ευαισθησία ως προς την προστασία της Υδρας, θα εκδώσω την τελική πράξη που είναι υπουργική απόφαση".

Σχετικά με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, είπε ότι αυτό "εγκρίνει αισθητικά τη μελέτη, όχι όμως και τη χωροθέτηση. Και αντιπροτείνει την αναζήτηση λύσεων μελετητικών που να αξιοποιούν ακίνητο εντός των ορίων του οικισμού που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της ίδιας εταιρίας.

Ν. Γκατζής: Να μη γίνει η Υδρα - Μύκονος

"Λίγοι τόποι - είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής - αρίστου κάλλους και αρχαιολογικής, ιστορικής αξίας έχουν παραμείνει άθικτοι, χωρίς να προσβληθούν από το κυνήγι του κέρδους που οι πολυεθνικές εφαρμόζουν στη χώρα μας. Μας ανησύχησαν, κι όχι μόνο εμάς, ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου που έλεγαν ότι την αίτηση θα την εγκρίνει ή θα την απορρίψει το ΚΑΣ. Δεν είστε σε θέση σε λεπτομέρειες και στην ουσία της να μας πείτε ποια είναι η απόφαση του ΚΑΣ. Ο Τύπος γράφει ότι δίνεται η δυνατότητα στην εταιρία να χρησιμοποιηθούν τα 14 στρέμματα που είναι εντός οικισμού, ανάλογα φυσικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συγκεκριμένη νομοθεσία. Μας φοβίζει μήπως ανοίξει η όρεξη - αν γίνει τέτοια ξενοδοχειακή μονάδα - και σε άλλες πολυεθνικές και το νησί αυτό χάσει την ομορφιά και ιστορική φυσιογνωμία του και μετατραπεί από Υδρα σε Μύκονος. Γι' αυτό ζητάμε μια δέσμευση ότι τελικά θα αποτραπούν όλα αυτά που είναι ενδεχόμενα και προκαλούν εύλογους φόβους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ