Παρασκευή 11 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίωρη στάση εργασίας στα Μέσα Ενημέρωσης

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Δίωρη στάση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, πραγματοποιήθηκε χτες από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα, μετά από απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η στάση εργασίας είχε χαρακτήρα συμπαράστασης στους συνταξιούχους δημοσιογράφους,"αποτελεί, όπως τονίζει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, το πρώτο βήμα αλληλεγγύης και πράξη τιμής στους σκαπανείς της δημοσιογραφίας", αλλά και προειδοποιητικό χαρακτήρα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι.

Στη διάρκεια της στάσης οι εργαζόμενοι στο "Ρ" πραγματοποίησαν συγκέντρωση όπου παρευρέθηκε και μίλησε ο Ν. Καραντηνός,μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα των ασφαλιστικών ταμείων και στις δυσοίωνες προοπτικές που ανοίγονται και τόνισε την ανάγκη οι δημοσιογράφοι να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι κήρυξε τη στάση εργασίας μετά τη δυσμενή τροπή που είχε το θέμα της αύξησης που δικαιούνται οι συνταξιούχοι συνάδελφοι. Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε επισκεφθεί προχτές τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, στον οποίο εξέθεσε, όπως τονίζεται, την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι. Αλλά ο υπουργός "εμφανίστηκε ανένδοτος στην ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων που υποβλήθηκαν κατά τρόπο τεκμηριωμένο, την ίδια ώρα που με προκλητική απλοχεριά εισηγείτο την καταβολή δισεκατομμυρίων δραχμών σε πρώην και νυν βουλευτές".

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ακόμα: "Οι Ελληνες δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν τη συστηματική άρνηση εκπροσώπων της πολιτείας σε αιτήματα που είναι συνδεδεμένα με την αποστολή και τη φύση του επαγγέλματός τους - μεθοδευμένη καθυστέρηση στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων στην ΕΡΤ, μη αναγνώριση του υπάρχοντος σε πολλές χώρες της Ευρώπης φορολογικού καθεστώτος (δαπανών παράστασης στους επαγγελματίες για λόγους ανεξαρτησίας), δραματική υποβάθμιση της θέσης των συνταξιούχων, από χρόνο σε χρόνο, χαώδη κατάσταση σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα που προκαλούν κρίση εργασίας.

Πέραν αυτού, στο μη κρατικό τομέα και στα έντυπα η θέση των δημοσιογράφων σταθερά επιδεινώνεται, οι συνθήκες εργασίας και υγιεινής επιβαρύνονται, με αποτέλεσμα το τελευταίο 15ήμερο να πυκνώσουν οι θάνατοι νεαρών συναδέλφων.

Επίσης, η ανεργία έχει αρχίσει και πλήττει σοβαρά το δημοσιογραφικό κόσμο, οι αμοιβές παραμένουν καθηλωμένες και ένα καθεστώς δουλοπαροικίας επανέρχεται πλέον στους δημοσιογράφους κυρίως σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα".

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει και καταγγέλλει "τον εκτραχηλισμό ορισμένων εκπομπών τηλεοπτικών σταθμών που καταβαραθρώνουν τις ανθρώπινες αξίες και προσβάλουν την κοινωνία και τους πολίτες".

Η ΕΣΗΕΑ καλεί σε αποχή

Η ΕΣΗΕΑ σε νεότερη ανακοίνωσή της χαιρετίζει την ιδιαίτερα ικανοποιητική, όπως αναφέρει, συμμετοχή των δημοσιογράφων στη στάση εργασίας και σημειώνει ότι "ο δημοσιογραφικός κόσμος διαδηλώνει την ανυποχώρητη θέση του για τη δικαίωση των αιτημάτων του κλάδου, τα οποία υπογραμμίζουν την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία του λειτουργήματος". Παράλληλα η ΕΣΗΕΑ, συνεπής, όπως τονίζει, προς τη θέση αυτή, καλεί τους δημοσιογράφους, που επρόκειτο να συνοδεύσουν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και να καλύψουν δημοσιογραφικά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, να απόσχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ