Παρασκευή 18 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και νέες παρατυπίες στα κοινοτικά προγράμματα

Παρατυπίες, που επισείουν πρόστιμα συνολικού ύψους 670 εκατ. δραχμών, στις διαδικασίες εκτέλεσης προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε μέχρι στιγμής το Ειδικό Συντονιστικό Οργανο Ελέγχου (ΕΣΟΕ) σε Δημόσιες Επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, το ΕΣΟΕ, το οποίο συστήθηκε - σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ - από το υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, διενήργησε μέχρι σήμερα 9 ελέγχους σε ισάριθμες ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, οι έλεγχοι διενεργήθηκαν με αποφάσεις των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση του ΕΣΟΕ και διαπιστώθηκε ότι ορισμένα προγράμματα υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις. Ωστόσο σε άλλα σημειώθηκαν παρατυπίες και καταλογίστηκαν ως αχρεωστήτως καταβεβληθέντα 670 εκατ. δρχ., τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν από τους φορείς που υλοποίησαν τα αντίστοιχα προγράμματα. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός, οι παρατυπίες διαπιστώθηκαν από το Δήμο Νίκαιας (πρέπει να επιστρέψει 223 εκατ. δρχ.), το Δήμο Πειραιά (304 εκατ. δρχ.), το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (83 εκατ. δρχ.) και την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Διοίκησης (60 εκατ. δρχ.).

Για το 1997, το ΕΣΟΕ έχει προγραμματίσει σε συνεργασία με τα υπουργεία να πραγματοποιήσει ελέγχους σε προγράμματα και έργα που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλεγχοι σε φορείς που έχουν υλοποιήσει Δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ