Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Πρόγραμμα... των "θα"

Σε 7,2 δισ. ανέρχεται ο προϋπολογισμός του καλλιτεχνικού προγράμματος από το Μάη έως το Δεκέμβρη, που ανακοίνωσε πάλι καθυστερημένα ο ΟΠΠΕ. Το κόστος και ο φορέας κάθε εκδήλωσης δεν αναφέρονται, παρόλο που είχε δεσμευτεί γι' αυτό η καλλιτεχνική διεύθυνση του ΟΠΠΕ. Και βέβαια, αναφέρονται εκδηλώσεις που "θα" πραγματοποιηθούν, εφόσον ευοδωθούν οι συμφωνίες και άλλες που είναι άγνωστο πού ακριβώς θα γίνουν.

Το πρόγραμμα είναι χωρίς ραχοκοκαλιά και ο ιδεολογικός άξονάς του εστιάζεται στην Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο (Μ. Αλέξανδρος, Αγιον Ορος). Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης, που τόσο διατυμπανίζεται, απουσιάζει πάλι, ενώ η βαλκανική διάσταση της Θεσσαλονίκης περιγράφεται ασαφώς και αορίστως. Η κινητήρια τάξη στις εξελίξεις της πόλης, το πρωτοπόρο και αγωνιστικό προλεταριάτο αναφέρεται μόνο στις μαγιάτικες εκδηλώσεις σε συνεργασία και συγχρηματοδότηση του ΕΚΘ, στα πλαίσια του δεκαήμερου για την Πρωτομαγιά και το Μάη του '36.

Πολλές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην παραλία και σε πλατείες - λόγω έλλειψης χώρων - ενώ δίνεται πανηγυρτζίδικος χαρακτήρας, για να φανεί ότι "συμμετέχουν" και πολίτες στις εκδηλώσεις. Στην πραγματικότητα ο ΟΠΠΕ απέτυχε να προσεγγίσει το λαό της πόλης (δεκάδες εκδηλώσεις είχαν ελάχιστο κοινό, αν δεν πέρασαν και εντελώς απαρατήρητες). Τα "Δημήτρια" παρακολουθούν συνολικά, σύμφωνα με μια εκτίμηση, περίπου 3-4 χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Στα μεγάλα "Δημήτρια" (όπως λέγονται οι εκδηλώσεις της "ΠΠ") περίπου σ' αυτά τα νούμερα κινείται το κοινό. Εξάλλου, τίποτα πια δεν ανατρέπει τη γενική εντύπωση ότι το ενδιαφέρον των διοικούντων και στελεχών του ΟΠΠΕ για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις που θα αναπτύξουν και στο πώς θα εντυπωσιάσουν την "ελίτ" της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ