Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωή με ημερομηνία λήξης

"Ξυπνήματα" τιτλοφορείται η ευαίσθητη ταινία της Πένι Μορσό, που θα παρουσιάσει το MEGA στις 23.10. Ενας συνεσταλμένος νευρολόγος αναλαμβάνει την επίβλεψη μιας ομάδας ασθενών σε κωματώδη κατάσταση. Ο γιατρός ξέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι και αποφασίζει να τους χορηγήσει ένα φάρμακο που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, για να δει τα αποτελέσματα. Πράγματι, εντελώς ξαφνικά, οι ασθενείς ξυπνούν και από "φυτά" γίνονται πάλι άνθρωποι. Γελαστοί, χαρούμενοι, χωρίς παρελθόν, αλλά και χωρίς μέλλον. Ενα μικρό παρόν διάγουν. Η επίδραση του φαρμάκου δεν έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Η επιστήμη προχωρεί, αλλά αδυνατεί να δώσει μόνιμη λύση. Η σκηνοθέτις ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ και στην τραγωδία. Δεν πέφτει ούτε καν στην παγίδα του μελό. Προσφέρει στο θεατή έντονη συγκίνηση και αμυδρή ελπίδα, που λέει ότι, ίσως, σε λίγα χρόνια, ένα φάρμακο θα θεραπεύει για πάντα. Εξοχες ερμηνείες από τους Ρόμπερτ ντε Νίρο και Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Από τον ΣΚΑΪ στις 01.45 "Νούμερο 17" του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ηχητικά έργα του μεγάλου σκηνοθέτη, ένα έργο διασκεδαστικό και αστυνομικό ταυτόχρονα. Εργο που, αν και δεν έχει τηντελειότητα και την ωριμότητα των επόμενων έργων του Χίτσκοκ, δείχνει ότι "αυτός ο άνθρωπος ήξερε πολλά" για την τέχνη του κινηματογράφου και ήξερε να αιχμαλωτίζει και να γοητεύει τους θεατές. Με τους: Λιον Λάιον και Αν Γκρέι.

Από την ΕΤ-3 στις 22.30 "Η Δίκη" του Ντέιβιντ Τζόνουν.

Πρόκειται για τη δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Φραντς Κάφκα, που έχει για κεντρικό ήρωα τον Τζόζεφ Κ, που κατηγορείται, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται χωρίς να γνωρίζει την αιτία και το κατηγορητήριο. Είναι η σύγχρονη "οδύσσεια" του ανθρώπου, καθώς πέφτει πρόσωπο με πρόσωπο με τη δικαιοσύνη και τη γραφειοκρατία και χάνεται κυριολεκτικά μέσα στα χαώδη και δαιδαλώδη μονοπάτια της. Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά έγινε από τον Ορσον Γουέλς στα 1961 και σημείωσε τεράστια και παγκόσμια επιτυχία. Αυτή εδώ που θα παρακολουθήσουμε σήμερα δεν απέσπασε καλές κριτικές, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτε. Ας τη δούμε και θα κρίνουμε μόνοι μας. Με τον εξαιρετικό Αντονι Χόπκινς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ