Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνολικό ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων

Την πλήρη αναθεώρηση των κανόνων που αφορούν το χρόνο εργασίας και τους άλλους όρους απασχόλησης απαιτεί ο διοικητής στο όνομα, δήθεν, της απασχόλησης

Τη συνολική αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, αναφερόμενος στο θέμα της απασχόλησης και της αντιμετώπισης, δήθεν, της ανεργίας. Ο Λ. Παπαδήμος, που απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της καθιέρωσης και γενίκευσης της "μερικής απασχόλησης", έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης σχετικών μέτρων "εδώ και τώρα", παραπέμποντας στον υποτιθέμενο "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης, αλλά και αποκαλύπτοντας τους προσανατολισμούς του "διαλόγου".

"Είναι σκόπιμο - υποστήριξε ο κ. διοικητής - να γίνει μια συνολική επανεξέταση ορισμένων κανόνων που αφορούν το χρόνο εργασίας ή άλλους όρους απασχόλησης". Για να μην αφήσει μάλιστα κανένα περιθώριο για ερμηνείες που κινούνται εκτός των σκληρών αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ότι η "αναθεώρηση πρέπει να συνδυάζει την κοινωνική προστασία των εργαζομένων με τη δημιουργία περισσοτέρων ευκαιριών απασχόλησης για όσους σήμερα είναι άνεργοι ή βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας".

Ο Λ. Παπαδήμος στην πραγματικότητα αξίωσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει από τώρα, στα πλαίσια της επιτάχυνσης της εφαρμοζόμενης πολιτικής, στην επιβολή μέτρων οδυνηρών και δύσκολων για τους εργαζόμενους της χώρας. Στέλνοντας το μήνυμά του προς τους εργαζόμενους της χώρας, την κυβέρνηση και τους προϊσταμένους των Βρυξελλών, υποστήριξε:

"Δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες ή αυτονόητες λύσεις για τα προβλήματα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, που αντιμετωπίζει η χώρα στη σημερινή φάση, κατά την οποία επιδιώκεται η ικανοποίηση των κριτηρίων της οικονομικής σύγκλισης". Μάλιστα, οι λύσεις αυτές θα είναι πολύ πιο οδυνηρές - συμπλήρωσε - "όταν δε θα είναι πλέον εφικτή η άσκηση αυτόνομης εθνικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κυρίως η διαρθρωτική πολιτική, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο". Ετσι, στο φόντο της πραγματικότητας που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική υιοθέτησης της ΟΝΕ και άρα η εκχώρηση προς τις Βρυξέλλες του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας να καθορίζει την οικονομική της πολιτική, αξιοποιήθηκε από τον κ. διοικητή ως μπαμπούλας για να σημειώσει πως "σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια (σ. σ. για διαρθρωτικά μέτρα) πρέπει να αρχίσει από τώρα".

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της ανεργίας, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας εμφανίστηκε υπέρμαχος των πλέον ακραίων μορφών ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών επιλογών, ξεκαθάρισε πως:

  • Το πρόβλημα της ανεργίας δεν πρόκειται να λυθεί και κάθε φορά θα παρουσιάζονται νέοι λόγοι για την έξαρσή της.
  • Είναι αναγκαία η "αύξηση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της οικονομίας", με ό,τι αυτό συνεπάγεται (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα κλπ.).
  • Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη μείωση του κόστους, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την πρόσληψη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας και των μακροχρόνια άνεργων. Μέσα στην παραπάνω διατύπωση, "χωράνε" οι ειδικοί, χαμηλότεροι μισθοί για τέτοιες προσλήψεις, οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές, οι ακόμα μεγαλύτερες επιδοτήσεις των επιχειρηματιών, η εφαρμογή γενικευμένων "περιορισμένων δικαιωμάτων" σε όσους πρωτομπαίνουν στην παραγωγή.
  • Θα έχουμε επιβράδυνση της ανόδου των ονομαστικών αποδοχών των εργαζομένων, η σύναψη δηλαδή συλλογικών συμβάσεων που θα διαιωνίζουν τη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων.
  • Η αντιμετώπιση της ανεργίας μπορεί να γίνει με "ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων". Σαν τέτοιες δραστηριότητες όμως ο διοικητής ανέφερε την επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων, των μεγαλοεπιχειρηματιών προφανώς, σε τομείς των κλασικών υπηρεσιών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του τουρισμού κλπ.
  • Τέλος, σαν τρόπος αντιμετώπισης της ανεργίας αναφέρθηκε η επέκταση υπηρεσιών σε τομείς των "κοινωνικών υπηρεσιών", όπως η εκπαίδευση και η υγεία, διατύπωση που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποτελεί προτροπή του Λ. Παπαδήμου για την εμφάνιση και νέων ιδιωτικών επιχειρήσεων σε αυτούς τους τομείς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ