Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
Ο υπουργός υπέρ της Μητρόπολης

Ζήτησε την υποταγή των αρχαιολόγων και άλλων εργαζομένων για χάρη των παπάδων

Θέσεις ανοιχτά υπέρ της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης,παίρνει ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, και καλεί τους αρχαιολόγους που αντιστέκονται στην προσπάθεια της Εκκλησίας να καταλάβει το μνημείο της Ροτόντας, "να προσαρμοστούν με το κλίμα της εποχής που κλίνει προς τη θρησκεία"!Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με αρχαιολόγους της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων, μίλησε - με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο - για ανυπαρξία έργου στις δύο παραπάνω Εφορείες, ενώ σε κανένα σημείο δεν έδωσε δίκαιο στους επιστήμονες όσον αφορά τις απόψεις τους στο θέμα της Ροτόντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε τους αρχαιολόγους "να το πάρουν απόφαση ότι η Ροτόντα δεν υπάρχει περίπτωση να μη λειτουργείται".Οι παριστάμενοι στη συνάντηση διέκριναν σαφώς ότι πίσω από τις αυστηρές "συστάσεις" και το μηδενισμό του έργου των αρχαιολογικών υπηρεσιών, βρίσκεται μια επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες που, ας σημειωθεί, αποτελούν τα προπύργια της αντίστασης απέναντι στις βλέψεις της Εκκλησίας να καταλάβει το μνημείο.

Ο Ε. Βενιζέλος άφησε ακόμη να διαφανεί στη συνάντηση ότι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ροτόντα δεν πρόκειται να γίνουν, σε αντίθεση με αυτά που δήλωνε δύο μήνες πριν, αλλά και κατά παρέκκλιση της γνωμοδότησης του ΚΑΣ, κι αυτό για να μη δυσαρεστηθούν οι Αγιορείτες και δε στείλουν τα κειμήλια στη Θεσσαλονίκη.Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός, τόνισε ότι το ΚΑΣ είναι γνωμοδοτικό όργανο, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το ρόλο του.

Η επίθεση που δέχτηκαν οι αρχαιολόγοι μπορεί να γίνεται πρώτη φορά με τόσο προσβλητικό τρόπο από έναν υπουργό, αποτελεί όμως τη συνέχεια πολλών άλλων επιθέσεων, που προηγήθηκαν από την πλευρά της Μητρόπολης.

Πρόσφατα, μιλώντας στο ναό του Γρηγορίου Παλαμά ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αποκάλεσε τους αρχαιολόγους "άπιστους" και ότι "δεν παράγουν έργο",ενώ τον Ευάγγελο Βενιζέλο, επειδή κάνει τα... θελήματα της Εκκλησίας, τον χαρακτήρισε "λογικό" (!).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σαλαμινομαχίες»... στα ρηχά (2006-10-12 00:00:00.0)
... Αμοιρες οι ενάλιες αρχαιότητες (2005-06-16 00:00:00.0)
Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ (1997-02-05 00:00:00.0)
Η "συμβολική πίεση" οδήγησε στην αναπομπή (1997-01-15 00:00:00.0)
Πρωτοφανής ενέργεια (1996-06-06 00:00:00.0)
Κάτι κρύβεται; (1995-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ