Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΤΟΝΤΑ
Κάτι κρύβεται;

Αγνοώντας, στην πραγματικότητα, την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να προβάλει κυριαρχικά δικαιώματα στη "Ροτόντα", δηλώνοντας μέσω του πρωτοσύγκελου ότι "το μνημείο ανήκει στην Εκκλησία" (!). Με αυτή την προκλητική "λογική", προειδοποιούν ότι την ερχόμενη Κυριακή και κάθε Κυριακή θα εισβάλουν στο μνημείο για την τέλεση λειτουργίας, προβάλλοντας τη συνταγματική κυριότητα της Εκκλησίας στους λατρευτικούς χώρους.Μόνο, που το παραπάνω επιχείρημα φαίνεται, με σκανδαλώδη τρόπο, ανεπαρκές,όταν χρησιμοποιείται για μνημείο που ανέκαθεν βρισκόταν υπό την προστασία του κράτους και της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ",η Ιερά Σύνοδος έχει υποβάλει πρόγραμμα - αίτημα στην Κοινότητα, που αφορά στη χρηματοδότηση έργων σε μνημεία.Το αίτημα βρίσκεται υπό εξέταση στο υπουργείο Προεδρίας. Να σχετίζεται, άραγε, το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για χρηματοδότηση από την ΕΟΚ, με τα κυριαρχικά δικαιώματα που απαιτεί επί του μνημείου της "Ροτόντας" η Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης;

Οπως είναι γνωστό η Κοινότητα απαιτεί να γνωρίζει πώς και πού θα απορροφηθούν τα κονδύλια που ζητούνται και αν ήδη έχει ξεκινήσει ένα υπό χρηματοδότηση έργο. Και στη "Ροτόντα", βέβαια, έχουν αρχίσει τα έργα συντήρησης. Επόμενα, μπορεί να χρηματοδοτηθεί για τη συνέχιση των έργων όποιος έχει στην αρμοδιότητά του το μνημείο.

Πάντως, οι υπάλληλοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων,ύστερα από τις προχτεσινές δηλώσεις του πρωτοσύγκελου, ζήτησαν από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και την Αστυνομική Διεύθυνση να παρέμβουν και να προστατέψουν το μνημείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ