Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Η κατάληψη έληξε, όχι ο αγώνας

Tελεσίγραφο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού προς τους εργαζόμενους, τους οποίους καλεί να απαντήσουν μέσα σε 48 ώρες αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι στη δουλιά τους

Μετέωροι και ανήσυχοι είναι οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου, στη μεταβατική αυτή φάση στην οποία περιήλθαν μετά τη λήξη της κατάληψης και την ισχύ του νέου νόμου περί των κρατικών σκηνών.Βιαστικός ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Κούρκουλος,στην προχτεσινή συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους, έθεσε 48ωρη προθεσμία (!), μέσα στην οποία θα πρέπει να απαντήσουν αν θα παραμείνουν ή όχι στο Εθνικό.

Σύμφωνα πάντως με το νόμο, η σύσταση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων, που ανήκαν στο ΝΠΔΔ το οποίο και διαλύθηκε, θα γίνει με υπουργική απόφαση. Η απόφαση αυτή δεν εκδόθηκε ακόμη,αλλά ο Νίκος Κούρκουλος ξεκίνησε, ήδη, τις παρατυπίες. Σε χτεσινή συνάντησή τους στο Εθνικό Θέατρο, οι εργαζόμενοι διχάστηκαν με το σκόπιμο όρο που έθεσε ο Νίκος Κούρκουλος. Κι αυτό, γιατί άλλοι πιστεύουν πως πρέπει να προηγηθεί η υπουργική απόφαση που να καθορίζει συγκεκριμένα τις οργανικές θέσεις εργασίας και άλλοι, προφανώς από φόβο για το μέλλον που τους επιφυλάσσεται, προτιμούν ν' αρχίσουν αμέσως δουλιά.

Αρκετοί εργαζόμενοι, πάντως, συνεπείς στον αγώνα που έκαναν επί 55 μέρες και στην αντίθεσή τους με το νέο νόμο, αρνούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στο νέο "Εθνικό" Θέατρο, μέχρι να ληφθεί η υπουργική απόφαση για το πού θα τοποθετηθούν στο Εθνικό ή σε κάποια άλλη υπηρεσία.Να σημειωθεί ότι χτες το απόγευμα έγινε στο ΥΠΠΟ η πρώτη επίσημη συνάντηση της νέας διεύθυνσης και διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου με τον υπουργό Πολιτισμού.

Πάντα έτοιμοι

Ο αγώνας συνεχίζεται αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο πρώην Εθνικό Θέατρο,οι οποίοι αποφάσισαν την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, σε γενική συνέλευση, τη λήξη της κατάληψης. "Αποφασίσαμε να σταματήσουμε αυτή τη μορφή αγώνα, αλλά όχι και τον αγώνα. Παραμένουμε σε ετοιμότητα και περιμένουμε όλους όσοι έχουν δεσμευτεί με αποφάσεις να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους",τονίζεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται:

"Στόχος του αγώνα μας, που κράτησε πάνω από δύο μήνες, ήταν να μην ψηφιστεί ο νόμος για τον πολιτισμό και στη συνέχεια, μετά την ψήφισή του να μην εφαρμοστεί. Στόχος της κατάληψης, μετά την ψήφιση του νόμου, ήταν να μείνει ανοιχτό το μέτωπο, ώστε φορείς που συμφωνούσαν μαζί μας να προετοιμαστούν για να συνεχιστεί ο αγώνας με διευρυμένους στόχους, ανώτερες ποιοτικά μορφές και με ευρύτερη συμμετοχή δυνάμεων. Δυστυχώς, φάνηκε ότι οι φορείς αυτοί δεν ήταν έτοιμοι για μια τέτοια κινητοποίηση".

"Διαπιστώσαμε ότι αυτό που μπορούσαμε το είχαμε κάνει. Μια κυβέρνηση είχε στα χέρια της ένα νόμο ψηφισμένο από τρία κόμματα της Βουλής και για 22 μέρες δεν μπορούσε να εφαρμόσει το νόμο της. Διαπιστώσαμε ότι ο αγώνας μας, με τη μορφή της κατάληψης, έδωσε ό,τι είχε να δώσει, έτσι δεν είχε πια νόημα να συνεχίσουμε με τη μορφή αυτή".

Και η Επιτροπή Αγώνα καταλήγει με μια ουσιαστική και συγκινητική πρόσκληση - "πρόκληση" προς εκείνους που απείχαν από αυτόν το σημαντικό αγώνα: "Εμείς παραμένουμε πάντα έτοιμοι να ενταχθούμε σε οποιαδήποτε μορφή αγώνα που θα υπερασπίζεται την πολιτική ταυτότητα του τόπου μας, το δικαίωμα του καλλιτέχνη για ανεμπόδιστη καλλιτεχνική δημιουργία, το δικαίωμα του λαού να επικοινωνεί ανεμπόδιστα με κάθε μορφή τέχνης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ