Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με "νέα" πρόταση κατέφθασε ο Ρος

Εφθασε, χτες, στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος, αναχωρώντας, να έχει αποκτήσει σαφή εικόνα για το "τι μέλλει γενέσθαι" με την "ειρηνευτική διαδικασία". Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε την αισιοδοξία της και η Παλαιστινιακή Αρχή τις ελπίδες της, όμως, οι διαφορές των δύο πλευρών μοιάζουν αρκετά μεγάλες.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής προτίμησε να συναντηθεί, κατ' αρχάς, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Οι συναντήσεις Ρος - Νετανιάχου και Ρος - Αραφάτ είχαν προγραμματιστεί να γίνουν, χτες το απόγευμα.

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι ο Ρος μεταφέρει μια νέα συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα πρέπει άμεσα να "παγώσει" κάθε εποικιστική διαδικασία και η Παλαιστινιακή Αρχή να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και της ανταλλαγής πληροφοριών, χρήσιμων για την καταστολή των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Οπως αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ" ο Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Εζέρ Βάιζμαν, αποδέχτηκε να επαναληφθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, όμως ζήτησε η σχετική συμφωνία να υπογραφεί ενώπιον του Αμερικανού απεσταλμένου, που θα αναλάβει το ρόλο του εγγυητή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε στον Βάιζμαν ότι αν δε σταματήσει η ανέγερση του Χαρ Χόμα δεν πρόκειται να απεγκλωβιστεί η "ειρηνευτική διαδικασία" από το αδιέξοδο.

Αναστάτωση από "κατασκοπικά" δημοσιεύματα

Θόρυβο έχει προκαλέσει χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ", που υποστηρίζει ότι το FBI έχει αρχίσει έρευνες για να ανακαλύψει, στους κόλπους της αμερικανικής διπλωματίας, πληροφοριοδότη της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας "Μοσάντ". Ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο ποτέ το Ισραήλ να κατασκοπεύσει τον καλύτερο σύμμαχο και υποστηρικτή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ