Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μετεκλογικό "νοικοκυριό"

ΛΟΝΔΙΝΟ -

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία ορκωμοσίας των μελών του βρετανικού Κοινοβουλίου, της επονομαζόμενης Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία θα γίνεται τμηματικά και θα ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα. Τα δύο εκλεγέντα μέλη του Σιν Φέιν, ο ηγέτης του Τζέρι Ανταμς και ο Μάρτιν Μακ Γκίνες, δεν πρόκειται να ορκιστούν και να καταλάβουν τη θέση. Ο Μπλερ, μιλώντας χτες προς τους 418 Εργατικούς βουλευτές, που συγκεντρώθηκαν σε Σώμα, για να εκλέξουν τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο, τους κάλεσε να επιδείξουν ανάλογη συμπεριφορά που αρμόζει στη θέση τους τόσο στις προσωπικές τους όσο και στην πολιτικές τους επαφές. Απευθυνόμενος στο συμπολιτευόμενο Σώμα τόνισε: "Θυμηθείτε, δε βρισκόσαστε εδώ για να υποπέσετε στις παγίδες της εξουσίας, αλλά για διατηρηθείτε στα πιο ψηλά στάνταρτς της δημόσιας ζωής".

Στην άλλη πλευρά, αυτή των Συντηρητικών, ήδη η κούρσα για τη διαδοχή έχει φουντώσει. Η εκλογή του νέου ηγέτη των Τόρις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του επόμενου μήνα, ίσως και τα μέσα Ιούλη, παρ' όλα αυτά πέντε υποψηφιότητες έχουν ήδη κατατεθεί, με εξέχουσες ανάμεσα σε αυτές του πρώην υπουργού Οικονομικών, Κένεθ Κλαρκ και του υπουργού Εσωτερικών Μάικλ Χάουαρντ. Η κούρσα για τη διαδοχή του Τζον Μέιτζορ, αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο όσο ο καιρός προς την εκλογή πλησιάζει.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Μπλερ με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Τζον Μπρούτον. Η συνάντηση, η οποία ήταν προκαθορισμένη και τυπική για τα βρετανικά δεδομένα, θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση του νέου πρωθυπουργού με ξένο ηγέτη. Αντικείμενό της θα είναι, όπως είναι φυσικό, η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συνάντηση των δύο, θα επιτρέψει μια "στρατηγική" συζήτηση, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων πριν τις σημαντικές ημερομηνίες που έχουν οριστεί για το βορειοϊρλανδικό: Την επανάληψη των πολυκομματικών συνομιλιών στις 3 του Ιούνη και την εποχή των "παρελάσεων", κατά την οποία υπάρχει ο κίνδυνος συγκρούσεων Καθολικών - Προτεσταντών. Το βορειοϊρλανδικό ζήτημα επανήλθε δραματικά στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τη νέα καμπάνια του ΙΡΑ κατά οικονομικών στόχων, που δημιούργησε χάος στη βρετανική πρωτεύουσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διατάσσοντας και επιτάσσοντας (2003-04-09 00:00:00.0)
Αδιέξοδο λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας (1999-07-01 00:00:00.0)
Εληξε η προθεσμία για τη συμφωνία (1998-04-10 00:00:00.0)
Δολοφονίες διαμορφώνουν ταραχώδες τοπίο (1997-12-30 00:00:00.0)
Χωρίς πλειοψηφία οι συντηρητικοί (1997-06-10 00:00:00.0)
Ο Μπλερ "χτυπά" την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ (1997-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ