Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κίνδυνος αποσταθεροποίησης λόγω ελλειμμάτων

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έκρουσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που τις μέρες αυτές πραγματοποιεί έλεγχο στην πορεία της οικονομίας της χώρας, κατά την επίσκεψή της στην Τράπεζα της Ελλάδας, εξέφρασε την ανησυχία της για τη μεγάλη αύξηση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που εκδηλώθηκε το 1996. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι αν η τάση μεγέθυνσης των ελλειμμάτων δεν ανακοπεί αλλά συνεχιστεί και φέτος, η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει συνέπειες στη σταθερότητα της δραχμής... Εμμεσα πλην σαφώς έθεσαν θέμα νομισματικής αποσταθεροποίησης καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το μεν έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο τέλος του 1996 διαμορφώθηκε στα 18,4 δισ. δολάρια ή το 15,2% του ΑΕΠ ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 4,5 δισ. δολάρια ή το 3,8% του ΑΕΠ.

Πέρα από το γεγονός ότι το ενδιαφέρον του ΔΝΤ είναι υποκριτικό, δεδομένου ότι η χειροτέρευση των ελλειμμάτων συνδέεται άμεσα με τη λεγόμενη απελευθέρωση των αγορών, την εγκατάλειψη της πολιτικής στήριξης των διαφόρων τομέων της οικονομίας (απαγόρευση άσκησης κλαδικής πολιτικής στη βιομηχανία) και την απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων, οι επισημάνσεις αυτές καταδεικνύουν τα αδιέξοδα αλλά και τη χρεοκοπία της πολιτικής λιτότητας. Σε τελική ανάλυση καταδεικνύουν το άδηλο μέλλον του ελληνικού καπιταλισμού στα πλαίσια του καταμερισμού εργασίας που έχει επιβάλει στην περιοχή το ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο. Την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ελαφρά τη καρδία πανηγύριζε για τη νέα μείωση του πληθωρισμού, οι ελεγκτές του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργανισμού επέσειαν τον κίνδυνο νομισματικής αποσταθεροποίησης της χώρας.

Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επιχειρούμενη επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μοιρολατρικά, αποδεχόμενη τη λογική παντοδυναμίας των "δυνάμεων της αγοράς", του πολυεθνικού δηλαδή κεφαλαίου που υπονομεύει την παραγωγική ικανότητα των μικρών εθνών ποικιλοτρόπως. Η μόνη αντίδραση που εκδηλώθηκε πριν από λίγες μέρες αφορούσε τη στατιστική παραποίηση των σχετικών μεγεθών του ισοζυγίου. Οπως διατείνεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν καταγράφει πλήρως τις εξαγωγές, τις οποίες εκτιμά αυξημένες κατά 10% περίπου σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία. Το γεγονός ότι από τη σύγκριση των ίδιων στοιχείων η σχέση εξαγωγών - εισαγωγών έχει επιδεινωθεί δραματικά τη δεκαετία του '90, το αφήνουν ασχολίαστο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ