Τρίτη 20 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ευνοιοκρατία στο χορό

Πλήθος ερωτημάτων, που ζητούν απάντηση από τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΠΟ και αφορούν στις φετινές επιχορηγήσεις στις χορευτικές ομάδες και στο κρατικό βραβείο χορού, περιλαμβάνονται σε σχολιαστικό άρθρο του 25ου τεύχους της τρίμηνης έκδοσης του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής).

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η σύνταξη του περιοδικού "Χορός""Εξι μήνες ανασφάλειας, ασάφειας και αναβολών για το χορευτικό κόσμο της Ελλάδας προηγήθηκαν, έως ότου εν τέλει ηΓνωμοδοτική Επιτροπή Χορού του ΥΠΠΟ, υπό την προεδρία του κ. Ρικάκη,αποφάσισε κατά πού θα πάνε τα 87 εκατομμύρια δραχμές που αφορούν στις ετήσιες επιδοτήσεις των χορευτικών ομάδων".

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ, είναι πλέον η εθνική μας ιαχή.Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Μια Γνωμοδοτική Επιτροπή φτιαγμένη στα μέτρα του εμπνευστή της, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εκπλήξεων. Οπότε ουδέν νεότερων για το μοίρασμα της πίτας".

"Το απροκάλυπτο και αντιδεοντολογικό της ιστορίας κρύβεται, ωστόσο, στην απονομή του Κρατικού Βραβείου Χορού,για δεύτερη συνεχή χρονιά στο ίδιο πρόσωπο (... ). Οι θεσμοί δε συντηρούνται με τη σκανδαλώδη εύνοια στα ίδια πρόσωπα, παρά με κριτήρια αξιολόγησης υψηλά, που διασφαλίζουν το κύρος των ίδιων των θεσμών".

"Υπάρχει, άραγε, κάποιο ουσιαστικό κριτήριο αισθητικής τάξεως για τις εκδηλούμενες προτιμήσεις, ή μήπως πρυτανεύει μια άνευ όρων υποκειμενικότητα; Εφόσον στην τεράστια πλειοψηφία τους οι επιχορηγούμενες ομάδες ανήκουν στο σύγχρονο χορό, κατά πόσον λαμβάνεται υπ' όψιν το κριτήριο της προσωπικής γραφής του χορογράφου; Κι ακόμα, ποιο το ενδιαφέρον - όχι μόνο ο έλεγχος - των μελών της Επιτροπής για τον τρόπο που ακριβώς αξιοποιούνται τα χρήματα, ώστε οι παραγωγές των ομάδων να είναι όλο καιαρτιότερες; Είναι γνωστό ότι η χορογραφία έχει πάψει από καιρό να είναι μια αμιγώς κινησιολογική αναζήτηση.Πλήθος από ερωτήματα ζητούν απάντηση (... )".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ