Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιτέλους, ας παρέμβει κάποιος!

Καταγγελίες της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής Ηθοποιών του ΚΘΒΕ

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Οι φήμες για κακή διοίκηση, έπαρση, αυταρχισμό, μεγαλομανία, δημιουργία αυλής του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Βασίλη Παπαβασιλείου, επιβεβαιώθηκαν, χτες, από επίσημη καταγγελία, που έγινε σε συνέντευξη Τύπου, από αντιπροσωπευτική επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ.Τα οδυνηρά αποτελέσματα της "ενός ανδρός αρχής", με την οποία λειτουργούν, πλέον, οι κρατικές σκηνές, μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου, βρήκαν τον εκφραστή τους στον κακοδιοικητή του ΚΘΒΕ.

"Θεωρούμε - επισήμανε ο Κώστας Γακίδης - ότι το ΚΘΒΕ δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στους σκοπούς της ύπαρξής του και ως εκ τούτου δημιουργείται σοβαρό πολιτικό θέμα. Η θεατρική περίοδος που διανύουμε είναι το αποκορύφωμα της προχειρότητας. Τελευταία στιγμή αναγγέλθηκε ο προγραμματισμός, που δεν ήταν τίποτε άλλο από στεγνή παράθεση οχτώ νέων παραγωγών, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια και μόνη παραγωγή και έξι επαναλήψεις, εκ των οποίων οι τρεις αναλόγια.Η δικαιολογία της έλλειψης αιθουσών, λόγω ανακαίνισης, δεν ευσταθεί, διότι η διεύθυνση γνώριζε την κατάσταση και όφειλε να διασφαλίσει τη λειτουργία του θεάτρου. Τι μπορεί ωστόσο να ισχυριστεί για το καλοκαίρι, για το οποίο η μόνη σίγουρη παραγωγή είναι οι "Βάκχες",σε σκηνοθεσία του Γερμανού Λάνχοφ,ο οποίος έφτασε στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από 12 πρόσωπα. Αυτές οι "καινοτομίες" θέλγουν ιδιαίτερα τη διεύθυνση, κυρίως όταν προέρχονται από αλλοδαπούς. Ψιθυρίζεται ότι θα επαναληφθεί η "Βαβυλωνία" (σ. σ. για πόσες ακόμη άραγε φορές;). Ενώ, αίσθηση προκαλεί η απουσία του ΚΘΒΕ από τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής".Φημολογείται και το "ξαναστήσιμο" της "Ορέστειας" - για όσους θυμούνται, πρόκειται για κείνο το "φιάσκο", που θα σκηνοθετούσε υποτίθεται ο Γ. Κόκκος, αλλά τελικά το ΚΘΒΕ έγινε απλά χορηγός της "πρωτότυπης" παράστασης, χωρίς τον Κόκκο και χωρίς κανέναν από το δυναμικό του ΚΘΒΕ και στοίχισε μάλιστα 300.000.000.Οσο για τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, όπως τόνισε ο Κ. Γακίδης,"από τους 105 ηθοποιούς δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στη σκηνή οι 40 και άλλοι τόσοι έχουν παίξει ένα μόνο ρόλο για όχι πάνω 20 παραστάσεις. Οι ηθοποιοί φυσικά αντιδρούν, γιατί τους αναγκάζει σε μια εξευτελιστική αδράνεια, ταπεινωτική αργομισθία και ακόμη από μια υπεροψία από το στενό "περιβάλλον"".

Εκπληξη προκάλεσαν και τα όσα κατήγγειλε ο Δ. Αραμπατζόγλου και αφορούν τη σχέση του στενού συνεργάτη του Β. Παπαβασιλείου, Σ. Χαβιαρά,ο οποίος "φέρει" μια καταδικαστική απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου όπου ήταν καθηγητής και κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από 5 φοιτήτριες. Ο Σ. Χαβιαράς παραιτήθηκε από αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής - υποτίθεται για λόγους υγείας - και την επομένη προσελήφθη ως έκτακτος καλλιτεχνικός συνεργάτης, με τις ίδιες ουσιαστικά αρμοδιότητες.Και βέβαια, υπάρχουν διάφοροι παλιοί συνεργάτες και φίλοι του Β. Παπαβασιλείου που επιβεβαιώνουν τη ρήση "Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει". Αυτές τις μέρες πάντως το Ελεγκτικό Συνέδριο διεξάγει έλεγχο για οικονομικές ατασθαλίες. "Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε ο Α. Κεραμίδας,ότι ενώ αμοιβή των ηθοποιών καθυστερεί και ως ένα μήνα, ο Β. Παπαβασιλείου εισηγήθηκε στο ΔΣ τροπολογία προϋπολογισμού, προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 19 εκατομμυρίων που έπρεπε να προστεθεί στα 113 εκατ. για υπερωριακή απασχόληση (σ. σ. σε ένα θέατρο που ουσιαστικά αργεί) και επειδή δεν ήταν δυνατό, σκέφτηκαν να το βαφτίσουν "επίδομα παραγωγικότητας"". Ακούει κανένας υπουργός;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ