Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Νίκησε η επιμονή και η αποφασιστικότητα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αρχισε να αποκαθίσταται η κυκλοφορία στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της Γαλλίας μετά τη λύση της απεργίας των οδηγών φορτηγών. Ο 12ήμερος αποκλεισμός της χώρας, μέσω της "κυκλωτικής κίνησης" της επιχείρησης Εσκαργκό, εξασφάλισε στους απεργούς την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων τους.

Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό τα φορτηγά εγκατέλειπαν, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χτεσινής ημέρας, τα οδοφράγματα κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων. Η γαλλική κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στις μεγάλες Εθνικές οδούς, που ισχύει κάθε Σαββατοκύριακο, ώστε να διευκολύνει την επιστροφή των απεργών στα σπίτια τους. Ηδη, αρκετά βρετανικά φορτηγά έχουν απεγκλωβιστεί από το λιμάνι του Καλέ, ενώ έχει αποκατασταθεί, σχεδόν, πλήρως, η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους της Νότιας και Ανατολικής Γαλλίας.

Η απόφαση για λήξη της 12ήμερης απεργίας λήφθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των απεργών με την εργοδοσία και με τον μεσολαβητή της κυβέρνησης Ζιπέ, Ρομπέρτ Κρος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράφτηκε συμφωνία μείωσης του συνταξιοδοτικού ορίου στα 55 χρόνια, αντί για 60, καταβολής κανονικού μισθού στην περίπτωση ασθενείας, κάλυψης των εξόδων των ταξιδιών, καταβολή νοσηλίων, ενώ εξασφαλίστηκε και η αργία της Κυριακής. Παρ' όλα αυτά, οι εκπρόσωποι των απεργών είχαν δηλώσει μετά το τέλος της συνάντησης ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν αν δεν υπάρξει σαφής κυβερνητική δέσμευση όσον αφορά τα άλλα δύο βασικά τους αιτήματα: τη μείωση των ωρών εργασίας και την αύξηση των μισθών τους.

Φαίνεται ότι η επιμονή και η αποφασιστικότητα των οδηγών, που εμφανίστηκαν έτοιμοι να παραλύσουν και για τρίτη βδομάδα τη χώρα, ανάγκασαν τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά από συμβιβαστικές προτάσεις. Αν και δεν έγιναν γνωστές με λεπτομέρειες οι κυβερνητικές προτάσεις, οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων, που στήριξαν την απεργία, υπογράμμισαν ότι τα αιτήματα τους ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και γι' αυτό σταματούν τις κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ